De valkuilen van preventief testen op SARS-CoV-2

Ter discussie
15-12-2020
Leonoor V. Wismans, Ewout B. Fanoy, Casper H.J. van Eijck en Annemiek A. van der Eijk

Profvoetballers ondergaan wekelijks een preventieve test op SARS-CoV-2. Steeds vaker worden personen zonder aan covid-19 gerelateerde symptomen op het virus getest, terwijl de overheid adviseert om uitsluitend mensen met symptomen te testen. Wat zijn de consequenties van een positieve testuitslag bij iemand die (nog) geen klachten heeft?

Wanneer iemand aan covid-19 gerelateerde symptomen heeft is het dringende advies van de Nederlandse overheid dat diegene zich laagdrempelig laat testen op SARS-CoV-2, zodat mensen die met het virus besmet zijn vroegtijdig geïdentificeerd worden. Bij een positieve testuitslag start de GGD het bron- en contactonderzoek op en adviseert de besmette persoon om in isolatie te gaan en diens contacten om in quarantaine te gaan om zo de verspreiding van SARS-CoV-2 af te remmen.

Steeds vaker worden ook personen die geen klachten hebben getest op het virus, zoals professionele wielrenners en voetballers, zorgpersoneel en werknemers in de zeevaartbranche. Sommige van hen worden wekelijks getest, met name de mensen die vanwege hun werk geen anderhalve meter afstand kunnen houden. Het doel van het preventief testen van personen is om een eventuele infectie vroegtijdig te identificeren en mogelijke asymptomatische of presymptomatische verspreiding van het virus te voorkomen.1

Preventief testen

Preventief testen gebeurt niet alleen bij bepaalde beroepsgroepen maar ...