De toepassing van hematopoëtische groeifactoren in de oncologie

Klinische praktijk
K. Hoekman
J. Wagstaff
G.J. Ossenkoppele
H.M. Pinedo
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:409-14

Zie ook de artikelen op bl. 407, 415 en 420.

Inleiding

Beenmergtoxiciteit vormt een belangrijke bijwerking van de behandeling van patiënten met cytostatica. In de oncologie is daarom grote belangstelling ontstaan voor de hematopoëtische groeifactoren (HGF's) als cytokines, die het beenmergherstel na chemotherapie kunnen bespoedigen.

In het beenmerg vindt een continue produktie van bloedcellen plaats. Per uur worden ongeveer 4 x 108 leukocyten en ongeveer 1 x 1010 erytrocyten geproduceerd. Deze aantallen kunnen sterk toenemen bij infecties of bloedverlies. De hematopoëse is een zeer geordend proces waarbij uit de pluripotente stamcellen, via voorlopercellen voor de verschillende bloedcelreeksen, de rijpe cellen ontstaan, die het beenmerg verlaten. Dit proces wordt in het beenmerg gereguleerd door zogenaamde stromacellen (fibroblasten, vetcellen, endotheelcellen en macrofagen) die zorg dragen voor een lokale produktie en accumulatie van HGF's. Door dezelfde celtypen en door geactiveerde T-lymfocyten worden ook elders in het lichaam HGF's geproduceerd.Deze HGF's…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Afd. Geneeskundige Oncologie: K.Hoekman, J.Wagstaff en prof.dr.H.M.Pinedo (tevens: Het Nederlands Kankerinstituut, Amsterdam), internisten.

Afd. Hematologie: dr.G.J.Ossenkoppele, internist.

Contact J.Wagstaff

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties