De 'routine-leuko-dif'

Klinische praktijk
W.J. van Amstel
A. Depla
S. Veldhuyzen van Zanten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:1388-90

Inleiding

Het zogenaamde routine-laboratoriumonderzoek is één van de onderwerpen die in het gesprek over de kwaliteitsbevordering van de medische zorg in het ziekenhuis vaak aan de orde wordt gesteld. Een werkgroep van de Wetenschappelijke Raad van het Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing heeft zich gebogen over een onderdeel daarvan en wel in het bijzonder over de leukocytendifferentiatie. De resultaten van deze bespreking zijn vastgelegd in een rapport. Dit rapport is opgebouwd uit twee onderdelen.

In het eerste gedeelte wordt de betekenis van het begrip routine nader toegelicht. In het tweede gedeelte worden de eigenschappen en de waarde besproken van een bepaald onderzoek, de leukocytendifferentiatie. Hierbij wordt in eerste instantie aandacht geschonken aan factoren die de variabiliteit van de testuitslag beïnvloeden, zoals de fysiologische en de statistische variabiliteit en de inter- en intra-waarnemervariabiliteit.

Uit het rapport geven wij een samenvatting van de indicaties voor kwalitatieve en kwantitatieve beoordeling van een…

Auteursinformatie

Sint Elisabeth Ziekenhuis, Leiderdorp.

Dr.W.J.van Amstel, internist.

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

A.C.T.M.Depla en S.J.O.Veldhuyzen van Zanten, assistent-geneeskundigen.

Contact J.J.E.van Everdingen, Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing, Postbus 20064, 3502 LB Utrecht

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties