De diagnostiek van anemie

Klinische praktijk
J. van der Lelie
M.H.J. van Oers
A.E.G.Kr. von dem Borne
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:866-9
Abstract

Samenvatting

- Bij anemie biedt beoordeling van een gekleurd perifeer bloeduitstrijkje waardevolle informatie; de inter- en intrawaarnemervariatie zijn echter groot. Bepaling van erytrocytenindices door elektronische apparatuur is een eenvoudig en betrouwbaar alternatief.

- Classificatie van anemie is gewoonlijk gebaseerd op de gemiddelde erytrocytengrootte (‘mean corpuscular volume’ (MCV)). Microcytose wijst op verminderde hemoglobinesynthese door een tekort aan ijzer of door een congenitale oorzaak bij hemoglobinopathie. Macrocytose is het gevolg van een stoornis in deling en rijping van rode voorlopercellen in het beenmerg, bijvoorbeeld door vitamine-B12- of foliumzuurtekort of door overmatig alcoholgebruik.

- Daarnaast wijst een hoog aantal reticulocyten in het bloed op toegenomen productie van erytrocyten en een laag aantal op inadequate aanmaak.

- Als aanvulling op de anamnese en het lichamelijk onderzoek kunnen het MCV en het aantal reticulocyten richting geven aan verder diagnostisch onderzoek.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Interne Geneeskunde, onderafd. Hematologie, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Dr.J.van der Lelie, dr.M.H.J.van Oers en prof.dr.A.E.G.Kr.von dem Borne, internist-hematologen.

Contact dr.J.van der Lelie (j.vanderlelie@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties