Denk ik

De meeste dokters deugen

Drie mannetjes
Wouter Bos
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D8040

In het afgelopen jaar heeft het NTvG in samenwerking met ‘Dappere Dokters’ Toosje Valkenburg en Bart Meijman de reeks ‘Taboes en belangen’ gepubliceerd. Deze verhalen van Dappere Dokters zijn nu gebundeld. Bij verschijning van deze bundel hield Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Menzis, een prikkelend betoog.

Ik ben econoom. Ik zie de manier waarop wij de zorg hebben georganiseerd dus als een systeem waarbinnen spelers aan allerlei prikkels blootstaan, geld vaak op de verkeerde plek terechtkomt en optimalisering van uitkomsten steeds weer een buitengewoon ingewikkeld spel blijkt te zijn.

Wij economen hebben natuurlijk geregeld last van onze eigen beroepsdeformatie, dus het is voor mij heel inspirerend om zo af en toe een verhaal te horen dat vanuit een heel andere invalshoek tot vaak heel vergelijkbare conclusies komt. Dat is wat mij in de Dappere Dokters aanspreekt. Zij denken immers niet in termen van systemen en stelsels, prikkels en euro’s, maar vanuit een opvatting over wat je redelijkerwijs van een medisch professional mag verwachten. Daar spreken zij hun vakgenoten vervolgens op aan. En dat levert vergelijkbare analyses op als waar economen op uitkomen, vanuit een heel ander vertrekpunt. De nieuwste publicatie van de Dappere Dokters, de bundel…

Auteursinformatie

Coöperatie Menzis, Endschede: drs. W. Bos, econoom.

Contact W. Bos (bos.w@menzis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: Het ICMJE-formulier met de belangenverklaring van de auteur is online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Dit is een bewerkte versie van de column die Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Coöperatie Menzis, voordroeg bij de boekpresentatie ‘Taboes en Belangen’ van De Dappere Dokters op 6 oktober jongstleden.

Auteur Belangenverstrengeling
Wouter Bos ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties