De Greulich&Pyle-atlas voor het bepalen van de skeletleeftijd nog steeds bruikbaar in een hedendaagse Nederlandse blanke populatie

Onderzoek
R.R. van Rijn
M.H. Lequin
S.G.F. Robben
W.C.J. Hop
C. van Kuijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:701-4
Abstract

Samenvatting

Doel

Valideren van het gebruik van de Greulich&Pyle-atlas voor het bepalen van de skeletleeftijd in een gezonde hedendaagse Nederlandse blanke populatie.

Opzet

Diagnostisch evaluatieonderzoek.

Methode

Bij 278 blanke jongens (gemiddelde leeftijd: 12,6 jaar; uitersten: 5,0-19,5) en 294 blanke meisjes (gemiddelde leeftijd: 12,2 jaar; uitersten: 5,2-19,9) werden röntgenfoto's van de linker hand door 2 onderzoekers beoordeeld volgens de criteria zoals beschreven in de Greulich&Pyle-atlas. Deelnemers en hun verzorgers of ouders gaven ‘informed consent’.

Resultaten

De intrawaarnemersvariatiecoëfficiënt voor herhaalde bepaling van de skeletleeftijd voor de onderzoekers was 2,4 respectievelijk 1,5. Er was geen significant verschil tussen de twee onderzoekers met betrekking tot variabiliteit en de overeenkomst tussen beide was goed. Er was een sterke en significante correlatie tussen de skelet- en kalenderleeftijd: rmeisjes = 0,974 en rjongens = 0,979 (beide p < 0,001). Gemiddeld liep de kalenderleeftijd gering voor op de skeletleeftijd (1,7 maanden bij meisjes en 3,3 maanden bij jongens; beide p < 0,001).

Conclusie

De Greulich&Pyle-atlas bleek nog steeds toepasbaar in een hedendaagse Nederlandse blanke populatie.

Auteursinformatie

Erasmus Medisch Centrum, locatie Dijkzigt, afd. Radiologie, Rotterdam.

Dr.R.R.van Rijn, assistent-geneeskundige (thans: Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Radiologie, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam); dr.M.H.Lequin en dr.S.G.F.Robben (thans: Academisch Ziekenhuis, afd. Radiologie, Maastricht), kinderradiologen.

Erasmus Universiteit, afd. Biomedische Statistiek en Epidemiologie, Rotterdam.

Dr.ir.W.C.J.Hop, epidemioloog-statisticus.

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Radiologie, Amsterdam.

Dr.C.van Kuijk, radioloog.

Contact dr.R.R.van Rijn (r.r.vanrijn@amc.uva.nl)

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties