De conservatieve behandeling van scafoïdfracturen

Klinische praktijk
Joris P. Commandeur
Steven J. Rhemrev
Geert A. Buijze
Frank J.P. Beeres
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D2978
Abstract

Samenvatting

  • Aangezien pseudoartrose vaak voorkomt bij patiënten met een scafoïdfractuur, is het van groot belang zo snel mogelijk te beginnen met een adequate therapie.
  • Wij adviseren, op basis van de literatuur, een immobilisatie in onderarmgips, waarbij de duim niet geïmmobiliseerd wordt en de pols in lichte extensie staat.
  • Ondanks dat een minimaal of niet-gedislokeerde scafoïdfractuur normaal gesproken in 4 weken geconsolideerd is, adviseren wij een immobilisatieduur van 6 weken, gevolgd door klinische of radiologische evaluatie. Bij het uitblijven van consolidatie van de fractuur bevelen wij een continuering van de immobilisatie aan, met tweewekelijkse evaluatie.
  • Er is geen bewijs in de literatuur voor een positief effect van ‘pulsed electromagnetic field’-therapie en ‘pulsed low-intensity ultrasound’-therapie op de genezing van scafoïdfracturen.
Auteursinformatie

Luzerner Kantonsspital, afd. Orthopedie en Traumatologie, Luzern, Zwitserland: drs. J.P. Commandeur, arts-assistent chirurgie; dr. F.J.P. Beeres, traumatoloog. Haaglanden Medisch Centrum, afd. Traumatologie, Den Haag: dr. S.J. Rhemrev, traumatoloog. Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Orthopedie, Amsterdam: dr. G.J. Buijze, orthopedisch chirurg.

Contact F.J.P. Beeres (frank.beeres@luks.ch)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Joris P. Commandeur ICMJE-formulier
Steven J. Rhemrev ICMJE-formulier
Geert A. Buijze ICMJE-formulier
Frank J.P. Beeres ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties