Crystal meth – een nieuwkomer

Klinische les
13-07-2021
Dorien M. Salet, Jiri Moekotte, Aman K. Singh, Mahi Dzelili en A.J. (Jos) Kooter

Dames en Heren,

Methamfetamine, oftewel crystal meth, is een synthetische drug met een opwekkend effect. De productie en het gebruik van crystal meth in Nederland nam de afgelopen jaren sterk toe. Daarom is het voor zorgverleners belangrijk op de hoogte te zijn van de gevolgen van het gebruik van de drug. Aan de hand van de ziektegeschiedenis van 2 patiënten belichten wij verschillende aspecten van crystalmethgebruik. De eerste patiënt werd ambulant behandeld voor chronische verslavingsproblematiek. Een tweede patiënt kwam met een acute intoxicatie op de Spoedeisende Hulp.

Patiënt A, een 39-jarige man werd door de huisarts verwezen naar een kliniek voor ambulante verslavingszorg vanwege een chronische verslaving aan met name crystal meth. In de voorgeschiedenis had hij een hiv-infectie en PTSS.

Wij zagen een verzorgde man en bij het lichamelijk onderzoek vonden wij geen bijzonderheden. In het laboratoriumonderzoek, dat verricht wordt bij de aanmelding van een patiënt bij de verslavingskliniek, werden geen afwijkingen gezien.

2 jaar voor de verwijzing was patiënt reeds kortdurend ambulant behandeld vanwege zijn crystalmethverslaving, maar sindsdien had hij weer enkele terugvallen. Hierdoor ondervond patiënt problemen op sociaal gebied. Zo was zijn relatie onlangs verbroken en raakte hij sociaal geïsoleerd. Ook had hij problemen op maatschappelijk vlak; hij had sinds enige tijd geen betaald werk meer en leefde van een WW-uitkering.

Patiënt gebruikte crystal meth alleen tijdens ‘chemsex’, waarbij hij het middel zowel anaal als intraveneus toediende voor een snel en intens effect. Het gebruik van het middel in combinatie met ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing