COVID-19: wat moeder overdraagt op baby

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4514

artikel

Zwangere vrouwen lijken SARS-CoV-2 niet over te dagen op hun kind, maar wel de antilichamen tegen het virus. Dat is de conclusie van een kleine studie onder zwangere vrouwen met COVID-19, gepubliceerd in JAMA (2020; online 26 maart).

Eerder onderzoek onder 9 zwangere vrouwen toonde op basis van RT-PCR al aan dat er geen transmissie van SARS-CoV-2 plaats lijkt te vinden van moeder op kind. Sinds februari 2020 zijn er ook immunoglobuline(IgG- en IgM)-antilichaamtests beschikbaar om te testen op SARS-CoV-2. Daarnaast zijn de criteria voor de diagnostiek van COVID-19 begin maart 2020 aangepast: aan de RT-PCR zijn nu ook serologische criteria toegevoegd. Deze serologische criteria zouden het makkelijker maken om de infectie goed te onderzoeken bij neonaten.

Chinese onderzoekers analyseerden retrospectief gegevens van 6 zwangere vrouwen met COVID-19 en hun pasgeboren kinderen in de periode 16 februari 2020-6 maart 2020. Van zowel moeder als neonaat waren bloed en keeluitstrijk afgenomen, die getest werden op COVID-19-infectie met RT-PCR, de ontstekingsmarker interleukine-6 (IL-6) en IgG- en IgM-antilichamen. De moeders hadden milde klinische verschijnselen en bevielen allen in het derde trimester via een keizersnede. De baby’s zijn direct na de geboorte geïsoleerd van de moeders.

Alle baby’s hadden na 1 minuut een apgarscore van 8-9 en na 5 minuten van 9-10. De keeluitstrijken en bloedmonsters testten negatief voor SARS-CoV-2 en tot aan 8 maart vertoonde geen van de baby’s symptomen. Wel hadden ze virusspecifieke markers in hun bloedserum: ze hadden allen verhoogde IL-6-waarden, 5 baby’s hadden verhoogde IgG-concentraties en 2 van hen hadden daarnaast ook verhoogde IgM-concentraties. Van IgG is bekend dat het passief wordt overgedragen via de placenta; IgM wordt normaliter echter niet van moeder op kind overgedragen vanwege de grotere macromoleculaire structuur. Overigens had de moeder van de baby zonder verhoogde IgG- en IgM-waarden zelf ook geen verhoogde Ig-waarden.

Mogelijk zou een afwijking van de placenta, wat eerder ook bij SARS-infecties werd vastgesteld, een rol kunnen spelen bij de overdracht van IgM. Hier was echter in deze groep geen informatie over beschikbaar. De onderzoekers benadrukken dan ook dat er meer studies nodig zijn om de serologische kenmerken te doorgronden.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties