Continue elektrische thalamusstimulatie voor de behandeling van farmacotherapie-resistente tremor

Onderzoek
J.D. Speelman
D.A. Bosch
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:926-30
Abstract

Samenvatting

Doel

Bestudering van de effectiviteit van continue thalamusstimulatie ter behandeling van farmacotherapie-resistente tremor bij de ziekte van Parkinson en familiaire essentiële tremor.

Opzet

Descriptief.

Plaats

Neurologische en neurochirurgische afdeling van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam.

Methode

Bij 5 patiënten met ziekte van Parkinson en 1 met familiaire essentiële tremor die een farmacotherapie-resistente tremor hadden, werd een vierpolige stimulatie-elektrode geïmplanteerd in de ventrolaterale thalamuskern, contralateraal aan de tremor, en verbonden met een subcutane stimulatiebron. Continue stimulatie werd toegepast gedurende de dagperiode en 's nachts was het apparaat uitgeschakeld. Bij 3 Parkinson-patiënten werd tevens contralaterale thalamotomie toegepast.

Resultaten

Bij 3 patiënten (onder wie degene met de essentiële tremor) werd na de behandeling volledige suppressie van de tremor bereikt en bij 3 resteerde nog intermitterend zeer geringe tremor. Vroege complicaties deden zich niet voor (follow-up-duur: 1 maand-1 jaar). Eén patiënt had als gevolg van de thalamotomie een licht piramidebaansyndroom met hemi-inattentie van de arm.

Conclusie

Continue thalamusstimulatie lijkt een goed alternatief voor thalamotomie te zijn en maakt een dubbelzijdige tremorchirurgie mogelijk.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Neurologie: dr.J.D.Speelman, neuroloog.

Afd. Neurochirurgie: prof.dr.D.A.Bosch, neurochirurg.

Contact dr.J.D.Speelman

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties