Cholecystectomie: transvaginaal, transgastrisch, transumbilicaal of ‘gewoon’ laparoscopisch

Opinie
Dirk J. Gouma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3933
Abstract

Cholecystectomie via een natuurlijke lichaamsopening zou minder postoperatieve pijn en een beter cosmetisch resultaat geven. Dat stellen Van den Boezem et al. in een artikel over nieuwe technieken elders in het Tijdschrift.1 Het is de vraag of deze stelling klopt en misschien nog wel belangrijker: of er geen toename is van andere complicaties gerelateerd aan deze nieuwe techniek. Galblaaschirurgie wordt veelvuldig in Nederland uitgevoerd. Het is zinvol de huidige standaard, de potentiële voor- en nadelen en de wens van de patiënt samen te vatten.

Standaardprocedure laparoscopische cholecystectomie in Nederland

Er worden in Nederland meer dan 21.000 galblaasoperaties per jaar verricht. De laparoscopische cholecystectomie is algemeen aanvaard als de behandeling van eerste keuze vanwege een kortere ziekenhuisopname, minder postoperatieve pijn, sneller herstel en beter cosmetisch resultaat dan de open procedure.2

Innovatie van het laparoscopische instrumentarium heeft minder-invasieve operaties mogelijk gemaakt. Chirurgen gebruiken tegenwoordig in plaats van 4 trocarts…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Heelkunde, Amsterdam.

Contact Prof.dr. D.J. Gouma, chirurg (d.j.gouma@amc.uva.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: het instituut waar D.J. Gouma werkt ontving financiële ondersteuning voor zijn advieswerk en royalties. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 1 september 2011

Transvaginale cholecystectomie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties