Gezondheidsrisico’s en de kloof tussen zorgbehoefte en -aanbod onder MSM

‘Chemsex’

Illustratie van pillen die sex-standjes uitbeelden
Chun Sing Chiu
Aniek R. van Veenen
Melanie Haverkamp
Lonja Schürmann
Esther Croes
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7517
Abstract

Samenvatting

  • Chemsex betreft het gebruik van drugs door mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transpersonen met het specifieke voornemen om seks te hebben.
  • Bij chemsex worden middelen als ecstasy, GHB, cocaïne en (meth)amfetamine gebruikt, om de beleving en de prestatie te verbeteren.
  • Behalve tot algemene gezondheidsrisico’s door het drugsgebruik leidt chemsex ook tot een verhoogd seksueel risicogedrag en een verhoogd risico op een bacteriële soa, hepatitis C-infectie en psychische problemen.
  • Sommige MSM hebben een chemsex-gerelateerde hulpvraag, maar ervaren daarbij een drempel, vanuit schaamte, angst voor een oordeel en de perceptie dat zorgprofessionals er onvoldoende over weten.
  • Zorgprofessionals zijn veelal niet of onvoldoende op de hoogte van chemsex en hebben behoefte aan meer kennis en training hierover.
  • Er is steeds meer specialistische hulp bij chemsex-problematiek beschikbaar.
Auteursinformatie

GGD Flevoland, afd. Forensische Geneeskunde, Lelystad: C.S. Chiu, MSc, forensisch arts KNMG. Trimbos-instituut, Utrecht: A.R. van Veenen, MSc en M. Haverkamp, Bsc, masterstudenten Geneeskunde Universiteit Utrecht; L. Schürmann, MSc, neurowetenschapper; dr. E. Croes, arts-epidemioloog.

Contact L. Schürmann (lschuermann@trimbos.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Chun Sing Chiu ICMJE-formulier
Aniek R. van Veenen ICMJE-formulier
Melanie Haverkamp ICMJE-formulier
Lonja Schürmann ICMJE-formulier
Esther Croes ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Dank voor dit overzicht over Chemseks.

Een kanttekening zou ik willen plaatsen bij de gehanteerde definitie: "Chemsex is het gebruik van drugs door mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transpersonen met de specifieke intentie om seks te hebben.". Dit is een achterhaald idee. Toenemend hebben ook swingers, vrouwen en heterojongeren chemseks (1,2). In veel mindere mate dan onder MSM, maar toch. Eenzijdige focus op MSM werkt stigmatisatie in de hand en maakt dat andere groepen aan het zicht worden onttrokken.

 

 

Peter Leusink, huisarts, seksuoloog NVVS
Literatuur
  1. De Man M. Spannender, langer en intenser... Druggebruik

    onder vrouwen, in een seksuele context. Amsterdam: Mainline; 2021

  2. Evers Y et al. Drugsgebruik in een seksuele context, een beschouwing vanuit een volksgezondheids- en gebruikersperspectief. Tijdschrift voor Seksuologie, 2022, 115-122.   https://www.tijdschriftvoorseksuologie.nl/media/k2/attachments/Drugsgebruik_in_een_seksuele_context,_een_beschouwing_vanuit_een_volksgezondheids-_en_gebruikersperspectief_-_Ymke_Evers,_Nicole_Dukers-Muijrers_&_Christian_Hoebe.pdf