Cardiovasculaire combinatiepillen

Het laatste stukje bewijsvoering?
Commentaar
11-10-2021
Michiel L. Bots, Frans H. Rutten en Jan Westerink

Eén pil voorschrijven met daarin meerdere farmacologisch actieve ingrediënten aan alle patiënten van 55 jaar en ouder lijkt nog een brug te ver. Maar steeds vaker wijzen onderzoeksresultaten naar de combinatiepil, die volgens recente onderzoeken in staat blijkt het cardiovasculaire risico te verlagen. Vormen deze resultaten het ontbrekende stukje bewijsvoering?

Al bijna 20 jaar wordt er gediscussieerd over de polypil.1-4 Hoewel verschillende synoniemen worden gebruikt, zoals ‘fixed dose combination’, ‘single pill combination’ en combinatiepil, is het concept hetzelfde: er wordt 1 pil voorgeschreven met daarin meerdere farmacologisch actieve ingrediënten, in plaats van meerdere pillen met in elke pil 1 farmacologisch actief substraat. De cardiovasculaire combinatiepil grijpt aan op bloeddrukverlaging, lipidenverbetering en bloedplaatjesremming. Het concept gaat uit van farmacologische ingrediënten waarop geen patent meer rust, waardoor de ontwikkelkosten laag zijn, en de pil ook geschikt is voor toepassing in lage- en middeninkomenslanden.

In 2018 hebben wij in het NTvG aangegeven dat een cardiovasculaire combinatiepil leidt tot een grotere verlaging van risicofactoren en een verhoging van de therapietrouw in vergelijking met losse medicijnen bij mensen met een intermediair of verhoogd geschat absoluut cardiovasculair risico.5 Verder blijkt uit Nederlands onderzoek dat 94% van de patiënten aangeeft de combinatiepil te prefereren boven het gebruik van de meerdere losse medicijnen ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing