De cardiovasculaire polypil voor hoogrisicopatiënten

Klinische praktijk
Melvin Lafeber
Wilko Spiering
Michiel L. Bots
Vincent de Valk
Frank L.J. Visseren
Diederick E. Grobbee
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3070
Abstract

Toets voor nascholing (verlopen)

Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.

Bekijk de toets

Samenvatting

  • Het theoretische concept van de ‘polypil’ betrof aanvankelijk een combinatiepil met vaste doseringen van een trombocytenaggregatieremmer, een cholesterolverlagend middel en bloeddrukverlagers ter preventie van atherosclerotisch vaatlijden bij alle personen van 55 jaar en ouder. De verlaging van het risico op hart- en vaatziekten is onafhankelijk van de hoogte van cholesterol- of bloeddrukwaarden bij aanvang van de behandeling.

  • Bij patiënten met een hoog risico op atherosclerotisch vaatlijden is de medicamenteuze reductie van risicofactoren vaak suboptimaal, mede door complexe richtlijnen en therapieontrouw. Een combinatiepil zou hier uitkomst kunnen bieden.

  • Onderzoek heeft laten zien dat het gebruik van combinatiepreparaten leidt tot een sterkere reductie van risicofactoren dan het gebruik van de afzonderlijke middelen, mogelijk door toename van therapietrouw.

  • Gebruik van een polypil bij de preventie van hart- en vaatlijden bij patiënten met een hoog risico daarop zou tot een effectievere risicoreductie, een afname van de kosten en een verminderde zorgconsumptie kunnen leiden.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht.

Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde: drs. M. Lafeber, arts-onderzoeker en klinisch epidemioloog (tevens: afd. Vasculaire geneeskunde, UMC Utrecht); prof.dr. M.L. Bots en prof.dr. D.E. Grobbee, arts-klinisch epidemiologen.

Afd. Vasculaire Geneeskunde: dr. W. Spiering, internist-vasculair geneeskundige; prof.dr. F.L.J. Visseren, internist-vasculair geneeskundige en klinisch epidemioloog

College voor Zorgverzekeringen (CVZ), Diemen; dr. V. de Valk, adviseur CVZ.

Contact dr. W. Spiering (w.spiering@umcutrecht.nl)

Verantwoording

V. de Valk is medewerker van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), maar dit manuscript weerspiegelt geen CVZ-standpunt.
Belangenconflict: M. Lafeber, W. Spiering, M. Bots en D. Grobbee zijn betrokken bij onderzoek naar de effecten van de polypil, gefinancierd door Welcome Trust, de Europese Unie en ZonMw. M. Bots geeft lezingen over risicostratificatie voor Astra-Zeneca. F. Visseren ontvangt onderzoekfondsen van Merck, ZonMw en Catharijnestichting Utrecht en sprekersvergoedingen van Merck, AstraZeneca en Genzyme. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 29 juni 2011

Ook interessant

Reacties

J
Hoogenraad

Dank voor uw artikel wat ons artikel amlobisolosarlisirasithiazide wetenschappelijk ondersteunt.

Huisartsencabaret menig geween is helaas iatrogeen adverteert al jaren met deze innovatie.

wanneer u onze link niet kunt openen, ga dan naar ww.youtube.com, naar meniggeween, naar amlobisolosarlisirasitiazide.

 

J Hoogenraad, huisarts