Van interventie naar preventie en gepersonaliseerde zorg

Cardiologie 2020

Klinische praktijk
Renée B.A. van den Brink
J.A. (Hans) Verheul
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D4533
Abstract

Samenvatting

  • Het overlijdensrisico binnen een jaar na een acuut coronair syndroom is de afgelopen 2 decennia gedaald van 22 naar 11%, vooral dankzij betere plaatjesremmers, vroegere revascularisatie en lagere streefwaarden voor het LDL-cholesterol.
  • Directe anticoagulantia, PCSK9-remmers en nieuwe medicatie voor patiënten met hartfalen hebben de prognose van cardiovasculaire ziekte verder verbeterd.
  • Bij patiënten met een aortaklepstenose wordt inmiddels vaker voor een transkatheter aortaklepvervanging gekozen dan voor een chirurgische klepvervanging.
  • Behandeling van coronairlijden met bioabsorbeerbare stents en de regeneratie van necrotisch hartspierweefsel met stamcelinjecties zijn vooralsnog niet succesvol.
  • In het komende decennium zal door vooruitgang in de gentherapie, genetische risicopredictie, beeldvormende technieken, kunstmatige intelligentie en thuismonitoring de cardiologische zorg steeds verder op de individuele patiënt toegespitst kunnen worden.
Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Cardiologie, Amsterdam: dr. R.B.A. van den Brink, cardioloog. Flevoziekenhuis, afd. Cardiologie, Almere: dr. J.A. Verheul, cardioloog.

Contact R.B.A. van den Brink (r.b.vandenbrink@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Renée B.A. van den Brink ICMJE-formulier
J.A. (Hans) Verheul ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties