Cannabis voor onder de tong

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als: Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:400-1
Download PDF

Het bedrijf Echo Pharmaceuticals uit Weesp is erin geslaagd geld aan te trekken voor onderzoek dat nodig is om hun middel Namisol officieel te laten registreren als medicijn. Namisol is een dronabinolbevattende tablet voor sublinguaal gebruik, dat vanaf dit jaar al verkrijgbaar is bij een aantal apotheken in Nederland. Het middel moet worden voorgeschreven door een arts en wordt verstrekt via de zogeheten magistrale bereiding. Om het middel grootschalig te kunnen verkopen en om het in aanmerking te laten komen voor vergoeding, is echter registratie noodzakelijk (www.echo-pharma.com).

Cannabis, met als psychoactieve stof tetrahydrocannabinol (THC), verzacht onder meer de pijn en spierkrampen bij patiënten met multiple sclerose (MS), het bestrijdt misselijkheid bij kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan en wekt eetlust op bij aidspatiënten. Hoewel voor die groep patiënten kwekerij Bedrocan in Veendam, met toestemming van de overheid, medicinale cannabis produceert om te roken of thee van te zetten, is het grootste deel van hen aangewezen op de coffeeshop.

Het gebruik van een tablet neemt de nadelen van roken en de lastige dosering bij het gebruik van thee weg. ‘Maar high word je er niet van’, zegt André de Lege, financieel directeur van Echo, in Het Financieele Dagblad (23 januari 2008). ‘Daarvoor zijn minstens 10 tabletten nodig’.

Echo wil zijn middel tot in de zogeheten fase 2 van de registratieprocedure brengen voor 3 indicaties: spasticiteit bij MS en 2 vormen van neuropatische pijn. Tegelijkertijd start in 2 academische ziekenhuizen een fase 3-onderzoek. Het bedrijf verwacht het registratiedossier over 5 jaar afgerond te hebben. Minister Klink van Volksgezondheid heeft 3 maanden geleden besloten de levering van medicinale cannabis zeker 5 jaar voort te zetten. Het is dezelfde cannabis die als grondstof dient voor de tabletten van Echo en die van bijzonder hoge kwaliteit blijkt te zijn.

Reacties