Betrouwbaar ernstig zieke kinderen opsporen?

Onderzoek
Joost Zaat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9673
Download PDF

artikel

Waarom dit onderzoek?

Binnen de stroom acuut zieke kinderen die bij de huisarts, polikliniek of Spoedeisende Hulp komen, is het belangrijk om ernstig zieke kinderen er snel uit te pikken.

Onderzoeksvraag

Wat is de diagnostische waarde van een simpele predictieregel voor het opsporen van ernstige aandoeningen bij acuut zieke kinderen?

Hoe werd dit onderzocht?

Bij acuut zieke kinderen (leeftijd: 1 maand-16 jaar) die bij Vlaamse huisartsen, poliklinieken Kindergeneeskunde of de SEH kwamen, werd naast een groot aantal standaardtests een eerder ontwikkeld stapsgewijs beslismodel toegepast. Dat model bestaat uit 4 stappen: ‘niet-pluisgevoel’ van de dokter, dyspneu, temperatuur > 40ºC en diarree bij kinderen van 1-2,5 jaar oud. Bij > 1 positief antwoord is er mogelijk sprake van een ernstige infectie, zoals sepsis, meningitis of pneumonie.

Belangrijkste resultaten

7355 kinderen werden ingesloten, van wie 3981 door huisartsen. Er waren 1025 opnamen voor de gehele groep, waarvan 283 voor een ernstige infectie. In de huisartsengroep waren er slechts 11 kinderen met een ernstige infectie. Het beslismodel had in de huisartsenpraktijk een sensitiviteit van 100% en een specificiteit van 77,7%. 23% van de kinderen bij de huisarts scoorde positief in het beslismodel. De testwaarden bij de kinderarts en SEH waren lager. Het model had in die situaties geen bruikbare negatief voorspellende waarde.

Consequenties voor de praktijk

Huisartsen kunnen met het beslismodel betrouwbaar ernstige infecties uitsluiten, maar zullen dan bijna 1 op de 5 kinderen insturen. Daarmee verrijken ze de visvijver voor de kinderarts wel een beetje, maar het aantal ‘onterechte’ verwijzingen blijft zo hoog.

Literatuur
  1. Verbakel JY, et al. Validating a decision tree for serious infection: diagnostic accuracy in acutely ill children in ambulatory care. BMJ Open. 2015:5:e008657. Medline

Auteursinformatie

Contact (j.zaat@ntvg.nl)

Ook interessant

Reacties