Beïnvloedbare determinanten van vertraagde ziekenhuisopname van patiënten met een beroerte

Onderzoek
R.J. Meijer
J.H.E. Hilkemeijer
P.J. Koudstaal
D.W.J. Dippel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:227-31
Abstract

Samenvatting

Doel

Identificeren van beïnvloedbare determinanten van vertraagde ziekenhuisopname van patiënten met een beroerte.

Opzet

Multicentrische observationele studie.

Methode

In de periode 1 oktober 1998-31 mei 1999, toen trombolyse nog niet routinematig werd toegepast, werden opeenvolgende patiënten die werden opgenomen wegens een beroerte, direct na opname geïnterviewd. Zij werden gevraagd om de symptomen en hun reactie te beschrijven in hun eigen woorden. De studie werd uitgevoerd in 14 regionale ziekenhuizen en 1 academisch ziekenhuis in Nederland. Vertragende factoren werden berekend met multipele lineaire-regressieanalyse.

Resultaten

Er namen 252 patiënten deel aan de studie, 136 mannen en 116 vrouwen, van wie 130 (52) 75 jaar of ouder waren. De mediane tijdsduur tussen het opmerken van de symptomen en het inschakelen van professionele hulp bedroeg 60 min. De mediane duur tussen het optreden van symptomen tot de aankomst in het ziekenhuis bedroeg 5 uur en 10 min. Er waren 87 (34) patiënten binnen 2,5 uur in het ziekenhuis. Bijna de helft van de patiënten (46) herkende de symptomen als een beroerte. Patiënten die hun symptomen niet als beroerte herkenden (54) en patiënten die afwachtten tot hun symptomen verergerden (20), riepen later professionele hulp in dan zij die het tegengestelde deden. De ziekenhuisopname was ook later bij patiënten die afwachtten tot hun symptomen verergerden en bij degenen die eerst een huisarts hadden ingeschakeld (87). Echter, bij een telefonische doorverwijzing door de huisarts werd juist een snellere opname bereikt, evenals bij vervoer per ambulance (77).

Conclusie

Beïnvloedbare determinanten van vertraagd inroepen van professionele hulp door patiënten met een beroerte waren het gegeven dat zij de verschijnselen niet als zodanig herkenden, en de omstandigheid dat zij afwachtten tot de verschijnselen verergerden of verdwenen. Deze laatste omstandigheid alsmede de wijze waarop de huisarts doorverwees, en het vervoer per ambulance waren beïnvloedbare determinanten van vertraagde opname.

Auteursinformatie

Erasmus Medisch Centrum, afd. Neurologie, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam.

Hr.R.J.Meijer, hr.prof.dr.P.J.Koudstaal en hr.dr.D.W.J.Dippel, neurologen; mw.J.H.E.Hilkemeijer, onderzoeksassistent.

Contact hr.dr.D.W.J.Dippel (d.dippel@erasmusmc.nl)

Verantwoording

Namens de onderzoeksgroep, waarvan de leden aan het einde van dit artikel staan vermeld.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties