Trombolyse bij patiënten met een acuut herseninfarct: gunstige eerste ervaringen in Maastricht

Onderzoek
J. Boiten
J.T. Wilmink
J. Lodder
J. Troost
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1062-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van de invoering van trombolyse voor patiënten met een acuut herseninfarct in de dagelijkse praktijk.

Opzet

Prospectief.

Methode

Op 1 juli 1998 werd in het Academisch Ziekenhuis Maastricht gestart met trombolyse als behandeling van patiënten met een herseninfarct in de acute fase. Gedurende het 1e jaar werden alle patiënten die verwezen waren met een beroerte prospectief geregistreerd. Van de patiënten met een herseninfarct werd onderzocht hoeveel er in principe in aanmerking kwamen voor trombolyse binnen 3 uur na het ontstaan van de verschijnselen en hoeveel patiënten deze behandeling daadwerkelijk kregen. Van de patiënten die geen trombolyse ondergingen, werd onderzocht waarom niet. Van de patiënten die wel trombolyse kregen, werden diverse klinische gegevens vastgelegd.

Resultaten

Gedurende het 1e jaar ondergingen 18 patiënten met een acuut herseninfarct binnen 3 uur na het ontstaan van de verschijnselen trombolyse met alteplase. Het betrof 7 (18/256) van de patiënten met een herseninfarct. Van de patiënten die binnen 3 uur in het ziekenhuis arriveerden, kreeg 18 trombolyse. Meer dan 40 van de herseninfarctpatiënten kwam niet in aanmerking voor trombolyse vanwege te late aankomst in het ziekenhuis. Bij de 18 behandelde patiënten deden zich geen belangrijke complicaties voor na trombolyse: bij 3 ontstond een klinisch asymptomatisch hemorragisch herseninfarct.

Conclusie

Trombolyse van het herseninfarct binnen 3 uur na het ontstaan van de verschijnselen kan onder strikte voorwaarden worden toegepast in de dagelijkse praktijk. Slechts 7 van de patiënten met een herseninfarct kon worden behandeld met trombolyse. Dit percentage zou vergroot kunnen worden door ervoor te zorgen dat de patiënten sneller in het ziekenhuis komen.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Maastricht.

Afd. Neurologie: dr.J.Boiten (thans: St. Annaziekenhuis, afd. Neurologie, Postbus 90, 5660 AB Geldrop), dr.J.Lodder en prof.dr.J.Troost, neurologen.

Afd. Radiologie: prof.dr.J.T.Wilmink, neuroradioloog.

Contact dr.J.Boiten

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties