Behandeling van bloedende ulcera in maag of duodenum

Klinische praktijk
E.M. Vreeburg
J.W. Smeets
J.W.F.M. Bartelsman
E.A.J. Rauws
G.N.J. Tytgat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2038-44

Zie ook het artikel op bl. 2044.

Inleiding

Ulcera in maag of duodenum zijn bij 40-50 van de patiënten de oorzaak van een bloeding hoog in de tractus digestivus.1-3 Deze bloedingen manifesteren zich meestal door haematemesis of melaena of door beide. Een derde van de patiënten heeft ook tekenen van ondervulling.1 Patiënten met deze symptomen worden door de huisarts direct verwezen voor nadere diagnostiek en behandeling.

Dankzij de flexibele endoscoop zijn de diagnostiek en de behandeling van deze groep patiënten in de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd. Desondanks blijft de sterfte door deze aandoening constant, tussen 5 en 10.4 Een mogelijke verklaring voor het constant blijven van de sterfte is dat vergeleken met vroeger de patiënten ouder worden, er vaker niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen (NSAID's) worden gebruikt en er meer alcohol wordt geconsumeerd.5 Met een röntgencontrastfoto is het bij slechts 20-50 mogelijk de bloedingsbron te identificeren.6 Röntgenonderzoek…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Maag-darm-leverziekten, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Mw.E.M.Vreeburg, arts-onderzoeker; J.W.F.M.Bartelsman, dr.E.A.J.

Rauws en prof.dr.G.N.J.Tytgat, gastro-enterologen.

Rode Kruis Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, Beverwijk.

J.W.Smeets, assistent-geneeskundige.

Contact mw.E.M.Vreeburg

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

J.W.P.
Marsman

Bussum, oktober 1994,

Met belangstelling las ik het caput selectum van Vreeburg et al. (1994;2038-44). In de inleiding wordt weliswaar gesteld dat angiografie met embolisatie een eigen indicatiegebied zou hebben, maar in de beschouwing wordt aan deze behandelingsmethode geheel voorbijgegaan. Het gevoerde beleid (fnedicamenteus, endoscopische interventie en (of) operatie) is inderdaad meestal effectief. Blijkens een inventarisatie door dezelfde auteurs (1994;2044-9) is echter bij bloedende ulcera duodeni het recidiefpercentage toch nog 37,0 en de sterfte 3,7%. Dat embolisatie van doorslaggevende betekenis kan zijn bij de behandeling van patiënten met een ernstige traumatische bloeding, werd reeds eerder in dit tijdschrift beschreven.1

Dat embolisatie ook bij recidiefbloedingen van een ulcus duodeni een belangrijke rol kan spelen, wil ik gaarne illustreren aan de hand van twee ziektegeschiedenissen.

Patiënt A, man van 59 jaar, werd opgenomen met massaal rood bloedverlies per anum op basis van een ulcus duodeni. Ondanks endoscopische coagulatie en Billroth II-maagresectie recidiveerde de bloeding, die uiteindelijk gestopt werd door middel van gelfoam-embolisatie.

Patiënt B is een meisje van 10 jaar, bij wie kort na de geboorte een gastro-enterostoma en een jejunoduodenostoma werden aangelegd wegens congenitale jejunumatresie. Wegens passagestoornissen werd zij op 10 jarige leeftijd in korte tijd twee keer geopereerd en daarna werd bij haar nog twee keer een bloedend ulcus duodeni overhecht. Toen opnieuw een recidiefbloeding optrad, werd bij angiografie een groot extravasaat gezien, afkomstig uit de A. gastroduodenalis (figuur a, openpijlen). Na embolisatie met 25 gelfoam-emboli toonde controle-angiografie volledige afsluiting van de A. gastroduodenalis (figuur b, gebogen pijltje). De bloeding kwam hierdoor tot staan en het verdere klinische beloop was ongestoord.

J.W.P. Marsman
Literatuur
  1. Marsman JWP. Levenbedreigende bloedingen behandeld via de angiografiecatheter. [LITREF JAARGANG="1984" PAGINA="49-53"]Ned Tijdschr Geneeskd 1984;128:49-53.[/LITREF]

E.M.
Vreeburg

Amsterdam, november 1994,

Wij danken collega Marsman voor zijn aanvullende commentaar, waarin hij terecht wijst op de mogelijkheid van angiografische embolisatie bij bloedingen uit ulcera duodeni. Wij zijn echter van mening dat deze behandelingsmethode gereserveerd moet worden voor patiënten bij wie endoscopische interventie faalt, en bij wie chirurgische behandeling niet mogelijk is door hoge comorbiditeit.

In onderzoeken zonder controlegroep worden initiële succespercentages van embolisatie bij duodenale ulcus-bloedingen gezien van 50-87, met een recidiefpercentage van 56 (recidief na 3 maanden-7 jaar).12 De belangrijkste complicatie van deze behandelingsmethode is ischemie met stenosering van het duodenum, voorkomend bij 15%.1 Bij patiënten met een korte levensverwachting bij wie chirurgie een contra-indicatie vormt, moet embolisatie zeker overwogen worden. Indien uitgevoerd door een ervaren interventieradioloog is dit een waardevolle behandeling.

E.M. Vreeburg
J.W. Smeets
J.W.F.M. Bartelsman
E.A.J. Rauws
G.N.J. Tytgat
Literatuur
  1. Lang EK. Transcatheter embolization in management of hemorrhage from duodenal ulcer: long-term results and complications. Radiology 1992;182:703-7.

  2. Lieberman DA, Keller FS, Katon RM, Rosch J. Arterial embolization for massive upper gastrointestinal bleeding in poor surgical candidates. Gastroenterology 1984;86:876-85.