Barrett-slokdarm: endoscopische behandeling van hooggradige dysplasie en vroegcarcinomen

Klinische praktijk
J.J.G.H.M. Bergman
W.A. Marsman
K.K. Krishnadath
P. Fockens
J.J.B. van Lanschot
G.N.J. Tytgat
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2275-81
Abstract

Samenvatting

- Bij een Barrett-slokdarm zonder dysplasie is endoscopische controle om de 3-5 jaar voldoende.

- Indien laaggradige dysplasie in de surveillancebiopten wordt aangetroffen, dan dient endoscopie binnen 3-6 maanden te worden herhaald en vervolgens, bij persisteren van de laaggradige dysplasie, jaarlijks. In geval van uitgebreide ontsteking moet zuurremmende medicatie worden voorgeschreven.

- Endoscopische behandeling van patiënten met hooggradige dysplasie en/of mucosaal vroegcarcinoom in een Barrett-slokdarm (weefselablatie en/of mucosaresectie) lijkt veelbelovend gezien de combinatie van effectiviteit, beperkte invasiviteit ten opzichte van operatieve resectie en behoud van een functionele slokdarm. De follow-upgegevens op langere termijn zijn nog beperkt.

- Bij stringente endoscopische surveillance worden metachrone afwijkingen naar alle waarschijnlijkheid in een vroeg en curatief stadium gedetecteerd en er bestaat dan opnieuw de mogelijkheid tot endoscopische behandeling.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Maag-, Darm- en Leverziekten: dr.J.J.G.H.M.Bergman, dr.P. Fockens en prof.dr.G.N.J.Tytgat, maag-darm-leverartsen; W.A.Marsman, arts-onderzoeker; mw.dr.K.K.Krishnadath, assistent-geneeskundige.

Afd. Chirurgie: prof.dr.J.J.B.van Lanschot, chirurg.

(j.j.bergman@amc.uva.nl).

Contact dr.J.J.G.H.M.Bergman (j.j.bergman@amc.uva.nl)

Verantwoording

Namens de Barrett-adviescommissie van het Integraal Kankercentrum Amsterdam, waarvan de leden aan het einde van dit artikel staan vermeld.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties