Behoefte aan meer objectieve diagnostiek

Autisme: diagnose op vroege en late leeftijd

Moeder met kind die spreekt met een arts
Sander Begeer
Mayca ten Haaf
Wouter G. Staal
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2025;169:D8195
Abstract

Beste collega’s,

Autisme kan worden vastgesteld aan de hand van subjectieve vragenlijsten en observaties. Toch kan de diagnose lastig zijn. Er zijn daarom verschillende objectieve diagnostische tests ontwikkeld. Hoe betrouwbaar zijn die? En zijn ze beschikbaar?

Samenvatting

Autisme wordt vastgesteld op basis van het gedrag en de ontwikkeling van een kind of volwassene. Hierbij speelt de subjectieve beoordeling een grote rol. Recentelijk zijn er verschillende methodes ontwikkeld om de diagnostiek aan te vullen met objectieve meetinstrumenten. Aan de hand van de recente wetenschappelijke literatuur, klinische richtlijnen en casuïstiek uit de praktijk geven wij een perspectief op de huidige stand van zaken.

Auteursinformatie

Vrije Universiteit Amsterdam, afd. Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie, Amsterdam: prof.dr. S. Begeer, psycholoog (tevens: Nederlands Autisme Register). Karakter, Kinder- en Jeugpsychiatrie, meerdere locaties: M. ten Haaf, ervaringsdeskundige en onderzoeker (tevens: Pro Persona, polikliniek Jeugd, Nijmegen); prof.dr. W.G. Staal, kinder- en jeugdpsychiater (tevens: Radboudumc, Nijmegen en Universiteit Leiden).

Contact S. Begeer (s.begeer@vu.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Sander Begeer ICMJE-formulier
Mayca ten Haaf ICMJE-formulier
Wouter G. Staal ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties