Acute vulvaire ulcera bij een jonge vrouw

Casuïstiek
26-11-2019
Majke H.D. van Bommel en Robbert J.P. Rijnders

Samenvatting

Achtergrond

Acute genitale ulceratie, ook wel Lipschütz-ulcus of ulcus vulvae acutum genoemd, is een zeldzame aandoening met acuut ontstane pijn, oedeem en ulceratie op de labia minora. Deze aandoening komt vooral voor bij jonge virgo vrouwen, al dan niet na een griepepisode. De diagnose wordt gesteld nadat andere oorzaken van genitale ulcera zijn uitgesloten. De behandeling is ondersteunend en gericht op adequate pijnstilling, eventueel aangevuld met lokale corticosteroïden.

Casus

Een 21-jarige vrouw presenteerde zich met acute pijn die werd veroorzaakt door enkele grote ‘kissing ulcera’ op de labia minora. Enkele dagen daarvoor had zij last gehad van koorts en algehele malaise. Herpes genitalis werd uitgesloten. Gezien de voorafgaande griepachtige symptomen stelden wij de diagnose ‘acute vulvaire ulcera’, die in verband wordt gebracht met het Epstein-Barr-virus. Adequate pijnstilling gaf goed resultaat.

Conclusie

Een eenmalige episode van acute genitale ulcera bij jonge vrouwen, al dan niet na een griepepisode, kan duiden op acute vulvaire ulcera.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing