Acute duizeligheid

Klinische praktijk
W.J. Oosterveld
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:719-21

Duizeligheidsaanvallen zijn acute, onaangename sensaties van bewegingspatronen waarbij de patiënt zich realiseert dat ze in werkelijkheid niet bestaan. Een duizeligheidsaanval, komend als een donderslag bij heldere hemel, brengt een patiënt en zijn directe omgeving nogal eens in paniek. Duizeligheidsaanvallen hebben zeer verschillende oorzaken.1 Er wordt onderscheid gemaakt tussen aanvalsgewijze duizeligheid en duizelingen. Het verschil betreft de duur: duizelingen duren minder dan een halve minuut, duizeligheidsaanvallen duren langer.

Aanvalsgewijze duizeligheid

Het syndroom van Ménière is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheidsaanvallen.2 Het omvat 3 symptomen: aanvallen van duizeligheid, vergezeld van vegetatieve verschijnselen zoals misselijkheid, braken, sterk zweten en algeheel onwel bevinden, en oorsuizen met gehoorverlies aan één oor. Het syndroom komt bij vele aandoeningen voor en is dan een onderdeel van een geheel symptomencomplex; zoals bij diabetes mellitus.

– Het syndroom van Lermoyez is een afwijkende vorm van het syndroom van Ménière, waarbij het gehoor tijdens een aanval niet…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Vestibulaire Afdeling, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Prof.dr.W.J.Oosterveld, KNO-arts.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties