Acute buikpijn door een cardiale tumor

Klinische praktijk
Cyrille Herkert
Simon A.W.G. Dello
Luc J. Theunissen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D4982
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Primaire cardiale tumoren zijn zeldzaam, maar kunnen cardiale en trombo-embolische complicaties geven.

Casus

Een 43-jarige vrouw bezocht de SEH vanwege acute, rechtszijdige buikpijn. Plots kreeg zij een drukkend gevoel op de borst. Het ecg toonde afwijkingen die pasten bij een myocardinfarct. Bij beeldvormend onderzoek werd een tumor op de aortaklep vastgesteld, die de bron was van embolisatie naar de linker coronairarterie en de rechter nier. De tumor werd succesvol chirurgisch verwijderd, met behoud van de hartklep. Histopathologisch onderzoek van het resectiepreparaat toonde gescleroseerd weefsel met myxoïde degeneratie, niet classificerend voor een specifiek type tumor.

Conclusie

Bij patiënten met onverklaarde perifere embolieën moet men bedacht zijn op een mogelijke cardiale emboliebron, zeker wanneer de embolieën op verschillende momenten in de tijd en op verschillende locaties voorkomen. Om (recidiverende) klachten van een cardiale tumor te voorkomen, is het belangrijk dat de tumor – na beeldvormend onderzoek – chirurgisch wordt verwijderd.

Auteursinformatie

Máxima Medisch Centrum, afd. Cardiologie, Eindhoven: drs. C. Herkert, arts-onderzoeker; drs. L.J. Theunissen, cardioloog. Catharina Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Eindhoven: dr. S.A.W.G. Dello, aios cardiologie.

Contact C. Herkert (cyrille.herkert@mmc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Cyrille Herkert ICMJE-formulier
Simon A.W.G. Dello ICMJE-formulier
Luc J. Theunissen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties