Aan de diagnose gebonden informatie uit de huisartspraktijk; van een op de prevalentie naar een op de episode georiënteerde epidemiologie

Opinie
H. Lamberts
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:292-6

In ons land functioneert sinds 1970 een netwerk van peilstations gevormd door 45 huisartspraktijken die samen ongeveer 1 van de Nederlandse bevolking bestrijken.1 Daarnaast bestaan er gemeentelijke peilstations georganiseerd door de geneeskundige diensten van de drie grote gemeenten: Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Het oorspronkelijk Nederlandse idee om met de hulp van huisartsen inzicht te verwerven in het vóórkomen van bepaalde ziekten en in de trends in de tijd is ook in andere landen aangeslagen. In de Verenigde Staten en Canada is het ‘Ambulatory Sentinel Practice Network’ tot stand gebracht, terwijl ook in België, Engeland, Frankrijk, Zwitserland en in Israël en Australië huisartsen als peilstations werken.2 In België is het peilstationproject groot opgezet. Verspreid over het land zijn daar 100 huisartsen die eraan deelnemen, zodat ongeveer 1 van de Belgische bevolking wordt bestreken. Ofschoon in België de precieze samenstelling van de huisartspraktijk onbekend is – patiënten kiezen zelf…

Auteursinformatie

Universiteit van Amsterdam, Instituut voor Huisartsgeneeskunde, Meibergdreef 15, 1105 AZ Amsterdam.

Prof.dr.H.Lamberts, huisarts.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties