Welke zijn er? (gratis/niet gratis)

Er zijn te veel programma’s om hier allemaal te bespreken, daarom volgt hier een kort overzicht van een aantal populaire referentiemanagement tools.

Gratis tools

  • Mendeley

De Mendeley software kan gratis gedownload en geïnstalleerd worden op je computer. Via Mendeley kunnen vervolgens artikelen en pdf’s heel makkelijk geüpload worden in de Mendeley databank. De artikelen worden niet op je eigen computer opgeslagen maar in de cloud. Daardoor zijn referenties en pdf’s overal waar je werkt beschikbaar. Als je geen programma wilt of kunt downloaden en installeren, kun je er ook voor kiezen om Mendeley op het web te gebruiken. Mendeley is geschikt voor zo goed als alle besturingssystemen: Windows, Linux, iOS en Android.

  • Zotero

De software van Zotero is ‘open source’ en net als Mendeley gratis te gebruiken. Het programma kan gedownload worden en in verschillende browsers (Chrome, Firefox en Safari) gekoppeld worden. Door online registratie kun je onafhankelijk van waar je bent, je Zotero-bibliotheek benaderen en bewerken. Zo heb je altijd de laatste versie van je bibliotheek beschikbaar. De opslagruimte van Zotero is gratis tot 300 mb, daarboven moet je betalen voor extra ruimte.

Betaalde tools

  • Endnote

Eén van de meest gebruikte betaalde programma’s is Endnote. Werk je bij een universiteit of grotere onderzoeksinstelling, dan is het vaak mogelijk om het programma kosteloos te (laten) installeren. Daarbuiten tel je een paar honderd euro neer voor een licentie. Wel kun je het programma gedurende 30 dagen gratis uitproberen voordat je beslist of je het wilt aanschaffen. Endnote kan online en offline gebruikt worden en is geschikt voor zowel Windows als Apple computers. Endnote-bibliotheken kunnen gesynchroniseerd worden zodat je overal de laatste versie van je bibliotheken beschikbaar hebt. Ook kunnen bibliotheken gedeeld worden met andere Endnote-gebruikers, of kunnen bibliotheken geëxporteerd worden zodat ze geschikt zijn voor andere programma’s, zoals Mendeley. Endnote is bij uitstek geschikt voor geavanceerder gebruik, wat bijvoorbeeld handig is bij het schrijven van een systematic review.

  • ReadCube Papers

Oorspronkelijk was de voorganger van dit programma, Papers, één van de weinige programma’s in dit segment die echt gemaakt waren voor Apple computers. Inmiddels is het programma ook geschikt voor andere systemen.

  • Refworks

Deze tool wordt bij meerdere Nederlandse universiteiten gebruikt en is vergelijkbaar met Endnote qua functionaliteit. Dit programma is volledige webgebaseerd.

Tabel met tools