NSAID’s bij kinderen

 1. Toetsgegevens
 2. Toets maken
 3. Uitslag
 4. Deelname verwerken
 5. Deelnamebewijs

Behandeling van pijn

NSAID’s hebben de status van een ‘sterke’ pijnstiller, sterker dan het ‘gewone’ paracetamol. Deze beeldvorming is onterecht als gekeken wordt naar de werkzaamheid bij kinderen bij wie medicamenteuze pijnstilling gewenst is. Uit de beschikbare wetenschappelijke literatuur blijkt de klinisch relevante werkzaamheid van NSAID’s overschat te worden ten opzichte van de werkzaamheid van paracetamol. Het is opvallend hoe weinig onderzoek er is gedaan naar NSAID’s bij kinderen, terwijl het gebruik onder hen groot is. Nog minder is onderzocht wat de nadelige effecten van NSAID’s bij kinderen zouden kunnen zijn. Er zijn aanwijzingen dat kinderen met astma die NSAID’s gebruiken een toegenomen kans hebben op een exacerbatie. Dit artikel toont in elk geval aan dat bij acute middenoorontsteking, een letsel van weke delen, een botbreuk of chirurgisch verwijderen van keel- en/of neusamandelen NSAID’s voor kinderen niet ‘sterker’ zijn dan paracetamol. En dat geldt eigenlijk ook voor migraine. Kinderen, ouders, dokters en richtlijnmakers dienen hier rekening mee te houden.

De CME-toetsvragen bij het juni nummer van het Geneesmiddelenbulletin behoren bij het artikel ‘NSAID’s bij kinderen (Ge-Bu nr. 5 2018). Voor de beantwoording kunt u ook de papieren editie van het Geneesmiddelenbulletin raadplegen.

Start de toets

Deze toets was beschikbaar tot 16 juli 2020.

Accreditatiepunten

Specialisme Punt(en)
Accreditatie (artsen) buiten eigen vakgebied 1
 • Deze toets geldt voor alle BIG-erkende specialismen en levert je 1 nascholingspunt op. De toets is geaccrediteerd door ABAN, NAPA, KNMP en NVZA.
 • De toets telt mee binnen en buiten het eigen vakgebied voor medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen,specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en physician assistants. De accreditatie geldt niet voor verpleegkundig specialisten.
 • De toewijzing van punten verloopt via PE-online (het herregistratiesysteem) na het invullen van je BIG-nummer.

Werkwijze

 1. Lees de toetsgegevens en het bijbehorende artikel
 2. Maak de toets
 3. Bekijk de uitslag
 4. Controleer je BIG-gegevens en dien de toets in voor accreditatie
 5. Je ontvangt een melding zodra de accreditatie bevestigd is