Impact van ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ in de thuisomgeving

‘Mam, dat is eigenlijk niet zo gezond’*

Moeder en kind voor een levensmiddelenschap
Dubbelpublicatie
Corina de Gier
Annick Jungbauer
Marla T.H. Hahnraths
Carlien Schouten
Maartje Willeboordse
C.P. (Onno) van Schayck
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D6991
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoeken wat de effecten van de Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT)-interventie zijn op het gezondheidsgedrag van kinderen en ouders in de thuisomgeving.

Opzet

Kwalitatieve studie, als onderdeel van een uitgebreide prospectieve, gecontroleerde, niet-gerandomiseerde studie.

Methode

Het onderzoek vond plaats op 8 basisscholen in regio Parkstad (Zuidoost-Limburg). Op 2 van deze scholen (de zogenoemde volledige interventiescholen) werd de GBT-interventie geïmplementeerd. Gedurende 4 jaar kregen alle basisschoolleerlingen dagelijks een aanvullend beweegprogramma aangeboden gecombineerd met een gezonde lunch. Bij ouders en verzorgers van de 2 volledige interventiescholen werden van 2018 tot 2019 27 semi-gestructureerde interviews afgenomen.

Resultaten

Uit de interviews kwam naar voren dat GBT resulteerde in verschillende gedragsveranderingen in de thuisomgeving, geïnitieerd door zowel kinderen als ouders. Deze veranderingen betroffen zowel gezonder als ongezonder gedrag. Oorzaken van gedragsveranderingen waren onder andere een groter bewustzijn van gedrag, meer ervaren support om gezonder gedrag te implementeren en het enthousiasme van de kinderen. Belangrijke barrières voor veranderingen waren onder andere dat ouders geen noodzaak tot verandering zagen, dat zij niet genoeg informatie vanuit school kregen, en zowel logistieke als financiële beperkingen.

Conclusie

Zowel kinderen als ouders kunnen gedragsveranderingen in de thuissituatie initiëren ten gevolge van een leefstijlinterventie op school. Intergenerationeel leren is een veelbelovende strategie om de opvattingen en het gezondheidsgedrag te beïnvloeden. Professionals dienen zich ervan bewust te zijn dat zowel gezonde als ongezonde gedragsveranderingen in de thuissituatie plaatsvinden. Beter inzicht in, en het stimuleren van de processen hierachter, kan het effect van leefstijlinterventies vergroten.

Auteursinformatie

Universiteit Maastricht/Maastricht Universitair Medisch Centrum+, vakgroep Huisartsgeneeskunde, Maastricht: C. de Gier, MSc, basisarts; A. Jungbauer, MSc, basisarts; M.T.H. Hahnraths, MSc, promovendus; drs. C. Schouten, netwerkregisseur; dr. M. Willeboordse, bewegingswetenschapper; prof.dr. C.P. van Schayck, epidemioloog.

Contact C. de Gier (corinadegier@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Corina de Gier en Annick Jungbauer zijn gedeeld eerste auteur van dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Corina de Gier ICMJE-formulier
Annick Jungbauer ICMJE-formulier
Marla T.H. Hahnraths ICMJE-formulier
Carlien Schouten ICMJE-formulier
Maartje Willeboordse ICMJE-formulier
C.P. (Onno) van Schayck ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties