Hoogleraar professional performance Kiki Lombarts

‘Compassie draagt juist bij aan betere uitkomsten’

Kiki Lombarts
Rosie Sikkel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5601

Kiki Lombarts is hoogleraar professional performance aan het Amsterdam UMC. In 2020-2021 verdiepte ze zich in vrouwelijke artsen en feminiene geneeskunde bij het Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences aan Stanford University. Sinds 2022 is ze bestuurslid van het Landelijke Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Tijdens uw verblijf aan Stanford schreef u het artikel ‘Medicine is not gender neutral – she is male’. Wat maakt de geneeskunde mannelijk?

‘Het ijkpunt van de geneeskunde is van oudsher de mannelijke dokter. Dat is niet vreemd, want honderd jaar geleden waren er nauwelijks vrouwelijke dokters. Zowel de invulling van de artsenrol als de geneeskunde zijn daardoor gevormd en ontwikkeld door het mannelijk perspectief. Als gevolg daarvan worden vrouwelijke artsen nog steeds bewust of onbewust professioneel benadeeld. Ze ervaren vaker dat ze worden buitengesloten, niet serieus worden genomen of worden lastiggevallen. We zien die ongelijkheid terug in…

Auteursinformatie

R. Sikkel, MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact Rosie Sikkel (r.sikkel@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

‘De artsenpopulatie moet echt diverser worden’
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Ignace
Schretlen

Goedendag,

 

U zegt:

 

We zien die ongelijkheid terug in het feit dat er in de geneeskunde wel grote waardering is voor techniek, objectiviteit en macht, maar veel minder voor kwaliteiten als communicatie, empathie en compassie.

 

Mijn vrouw en ik hebben in de eerste helft van de jaren 80 onze beroepsopleiding tot huisarts genoten. Bij elke terugkomdag lag het accent op communicatie, empathie en compassie. Feitelijk draaide daar de hele beroepsopleiding om.

 

Nadien is het percentage vrouwen dat geneeskunde gaat studeren alleen maar toegenomen. De waardering voor communicatie, empathie en compassie is echter afgenomen. 

 

Hoe verklaart u dat?

 

Persoonlijk heb ik de indruk dat andere factoren hierbij  een belangrijke rol spelen. Deels gaat het om ontwikkelingen binnen de geneeskunde en deels om ontwikkelingen in de samenleving die zich ook op het gebied van de geneeskunde manifesteren.

 

Hartelijke groet,

 

Ignace Schretlen

Ignace Schretlen, auteur en kunstenaar, voorheen huisarts