Zwangerschap en sikkelcelziekte: een combinatie met potentieel ernstige complicaties

Klinische praktijk
M.G.P. Lagro
A.W. Rijneveld
J.J. Duvekot
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1753-6
Abstract

Dames en Heren,

In de jaren zeventig van de vorige eeuw kregen vrouwen met sikkelcelziekte het advies niet zwanger te worden en zich te laten steriliseren vanwege de grote kans op maternale sterfte.1 Latere publicaties weerspraken dit advies.2 Toch hebben vrouwen met sikkelcelziekte meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed in vergelijking met vrouwen zonder deze ziekte.2-8 Door de toenemende immigratie van mensen uit Suriname, Afrika, de Nederlandse Antillen, het Verre Oosten en het Midden-Oosten krijgt men in de Nederlandse gezondheidszorg meer te maken met patiënten met sikkelcelziekte.

In de periode januari 2004-december 2007 bevielen in het Erasmus MC in Rotterdam 13 patiënten met sikkelcelziekte. Bij hun in totaal 16 zwangerschappen was de meest voorkomende complicatie de sikkelcelcrisis (tabel 1). In deze les presenteren wij u 3 ziektegeschiedenissen die de interactie tussen sikkelcelziekte en zwangerschap illustreren. Daarnaast geven wij adviezen…

Auteursinformatie

Erasmus MC-Centrum, afd. Verloskunde en Vrouwenziekten, subdivisie Verloskunde en Prenatale Geneeskunde, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam.

Mw.drs.M.G.P.Lagro, arts in opleiding tot gynaecoloog (thans: Medisch Centrum Rijnmond-Zuid, locatie Zuider, afd. Verloskunde en Gynaecologie, Rotterdam); hr.dr.J.J.Duvekot, gynaecoloog.

Afd. Hematologie: mw.dr.A.W.Rijneveld, internist-hematoloog.

Contact hr.dr.J.J.Duvekot (j.j.duvekot@erasmusmc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties