Zorgbeleid overheid vraagt om aansturing

Zorgkosten
Lester du Perron

artikel

Het nieuwe kabinet wil dat de zorg in Nederland verder verbetert. Vaak gaan zulke plannen gepaard met de toezegging om extra geld uit te geven, maar de overheid moet juist op de zorg bezuinigen. De komende jaren kan er nog wel iets meer worden uitgegeven, maar de stijging van het budget is al minder groot dan eerder. En over een paar jaar moet het zorgbudget zelfs krimpen, waardoor er steeds minder geld kan worden uitgegeven aan de zorg.

Om minder geld uit te geven maar de zorg toch te verbeteren, wil de overheid dat passende zorg de norm wordt. Daarover lees je hier en hier meer. De grote vraag is echter wat dat voor de dagelijkse praktijk gaat betekenen. Het zorgsysteem zit namelijk zo complex in elkaar dat er voor meer passende zorg bij alle betrokken partijen, zoals zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten, dingen zullen moeten veranderen.

Zulke veranderingen zullen langzaam gaan en er zullen lastige keuzes voor moeten worden gemaakt. Want: niet álle zorg kan worden vergoed, er zit een maximum aan de uitgaven. Bovendien spelen er nog andere problemen, zoals een tekort aan zorgpersoneel. Daarom is er voor meer passende zorg ook meer aansturing nodig. Misschien juist wel van de overheid, maar die lijkt nog weinig initiatief te nemen.

Lees meer over dit onderwerp in deze NTvG-publicatie van Bart Berden, Gert Westert en Patrick Jeurissen.

 

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties