Ziekte van Creutzfeldt-Jakob treft jongeren

Nieuws
F. Kievits
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1599-600
Download PDF

De Britse onderzoeker prof. Robert Will, hoofd van de Creutzfeldt-Jakob Disease Surveillance Unit, meent dat babyvoeding en schoolmaaltijden een mogelijke oorzaak kunnen zijn van de menselijke vorm van de gekkekoeienziekte, de nieuwe variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (v-CJD). Hij legde dit verband na het overlijden van 4 jonge mensen in de leeftijd van 19 tot 35 jaar in het dorp Queniborough ten noorden van Leicester (Centraal-Engeland). Drie stierven in de herfst van 1998 aan de gevolgen van v-CJD, een vierde overleed in mei van dit jaar. Een vijfde sterfgeval wordt met het dorp in verband gebracht. Op verzoek van de ouders van de overledenen is de Britse regering begonnen met een spoedonderzoek naar de oorzaak van de besmetting. Het kan immers geen toeval zijn dat zoveel mensen in één dorp of daar vlakbij door de ziekte worden getroffen, terwijl in heel Groot-Brittannië tot nu toe slechts 69 sterfgevallen door v-CJD zijn geregistreerd (The Times, 18 juli 2000).

De jongste twee slachtoffers waren 19 jaar oud en vertoonden op hun 14e al symptomen van de ziekte. Als aangenomen wordt dat de tijd tussen besmetting en ziekte ongeveer 10 jaar bedraagt, heeft de besmetting rond 1983 plaatsgevonden. Volgens Will kan de methode van vleesverwerking in de jaren tachtig ertoe hebben geleid dat vleesproducten gecontamineerd raakten met delen ruggenmerg van besmette runderen. Na het fileren werden met hogedrukspuiten restanten vlees van de karkassen afgespoten en vrijwel direct verwerkt in goedkope producten zoals hamburgers, worstjes, kindervoeding en klant-en-klare maaltijden. Omdat kinderen waarschijnlijk meer fastfoodproducten eten dan volwassenen worden zij op jonge leeftijd besmet.

Alle huishoudens in drie plaatsjes ten noorden van Leicester zal worden verzocht een vragenlijst omtrent hun eetpatroon in te vullen. Ook zal de 10 lokale abattoirs gevraagd worden naar hun vleesverwerkingstechnieken in de jaren tachtig. Verder wordt nagegaan of in de lokale ziekenhuizen nog tonsil- of appendixmateriaal van de overledenen bewaard is gebleven, zodat een nauwkeurige datum van besmetting kan worden vastgesteld (The Independent, 17 juli 2000).

De zuivelfabrikant Nutricia meldt dat Nederland zich geen zorgen hoeft te maken over eventueel besmet kindervoedsel omdat de Engelse producten hier niet zijn verkocht. Ook de methode van vleesverwerking was in Nederland anders dan toen in Groot-Brittannië (De Telegraaf, 18 juli 2000).

Gerelateerde artikelen

Reacties