Ziekenhuisinfectie-epidemiologie Nederland (ZIEN): van club tot werkgroep

Opinie
C.M.J.E. Vandenbroucke-Grauls
J.A.J.W. Kluytmans
A. Voss
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:1556-8
Abstract

Begin jaren negentig besloten wij als medisch microbiologen met hoofdtaak ziekenhuisinfectiepreventie en -epidemiologie om regelmatig bij elkaar te komen om te discussiëren over de specifieke problemen van de preventie van ziekenhuisinfecties. De groep is inmiddels uitgegroeid tot een werkgroep met gezamenlijke projecten en samenwerkingsverbanden. Behoefte aan georganiseerde ziekenhuishygiëne en epidemiologie van ziekenhuisinfecties ontstond in Nederland, net als in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten in de loop van de jaren vijftig, naar aanleiding van de toenmalige wereldwijde epidemieën van stafylokokkeninfecties in de ziekenhuizen. De ziekenhuizen stelden ziekenhuisinfectiecommissies in en er werden functionarissen, ziekenhuishygiënisten, benoemd die specifiek tot taak hadden het beleid dat door de commissie werd geformuleerd in de praktijk ten uitvoer te brengen. Medisch microbiologen zorgden voor de inhoudelijke achtergrond van de maatregelen die genomen werden in het kader van de infectiepreventie.

Subspecialisme

Aanvankelijk werden de epidemiologie en de preventie van ziekenhuisinfecties beschouwd als (kleine) onderdelen van het algemene takenpakket…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Klinische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne, De Boelelaan 1117, 1081 MB Amsterdam.

Mw.prof.dr.C.M.J.E.Vandenbroucke-Grauls, medisch microbioloog.

Ignatius Ziekenhuis, afd. Medische Microbiologie, Breda.

Dr.J.A.J.W.Kluytmans, medisch microbioloog.

Academisch Ziekenhuis Nijmegen, afd. Medische Microbiologie, Nijmegen.

Dr.A.Voss, medisch microbioloog.

Contact mw.prof.dr.C.M.J.E.Vandenbroucke-Grauls

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties