Wel of geen gabapentinoïden bij volwassenen met chronische neuropathische pijn?

Dilemma
01-09-2020
Eveline P. van Poelgeest, Lina El Houssein, Jan Willem Kallewaard, Markus W. Hollmann, Monique A.H. Steegers en Hans C.H. Wartenberg

Chronische neuropathische pijn heeft vaak een grote impact op de kwaliteit van leven.1 Tabel 1 geeft een overzicht van de kenmerken van neuropathische pijn. De behandelstrategie moet multifactorieel zijn, waarbij niet-farmacologische interventies worden gecombineerd met medicamenteuze therapie met antineuropathica, zoals antidepressiva of gabapentinoïden. De respons op medicamenteuze behandeling is vaak echter matig,2,3 en het effect kan enkele weken op zich laten wachten, terwijl de patiënt vanaf de introductie van het middel wordt blootgesteld aan de negatieve effecten. Bijna twee derde van de gebruikers ervaart bijwerkingen van deze medicamenteuze therapie,2,3 zoals slaperigheid en duizeligheid.

Tabel 1

Kenmerken van neuropathische pijn

Gabapentinoïden zijn gamma-aminoboterzuur(GABA)-analoga met een effect op de spanningsafhankelijke calciumkanalen. Hierdoor neemt de calciuminflux af en worden de zenuwen minder prikkelbaar, zodat ze pijnsignalen minder goed doorgeven. Gabapentinoïden hebben voornamelijk neuropsychiatrische bijwerkingen.4 Het is niet te voorspellen bij welke patiënt een gabapentinoïde nettovoordeel oplevert. Dat plaatst de behandelaar voor het dilemma: wel of geen gabapentinoïde voorschrijven?

Beschouwing

Wetenschappelijk bewijs ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing