Verticale HIV-1-transmissie. II. HIV-diagnostiek bij het kind

Klinische praktijk
J.M. Orendi
S.P.M. Geelen
E.R. de Graeff-Meeder
A.M. van Loon
R. Schuurman
C.A.B. Boucher
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:2724-8
Abstract

Samenvatting

- Bij een kind van een HIV-positieve zwangere wil men zo snel mogelijk na de geboorte weten of het kind met HIV geïnfecteerd is. Dit is noodzakelijk om geïnfecteerde kinderen optimale anti-HIV-therapie en profylaxe voor opportunistische infecties te kunnen bieden en om niet-HIV-geïnfecteerde kinderen niet onnodig te behandelen.

- Het is nu op de leeftijd van 4 weken mogelijk om met polymerasekettingreactie(PCR)-onderzoek een relatief betrouwbare (> 95) uitspraak te doen over de vraag of het kind met HIV geïnfecteerd is. In de eerste levensweken kan men op grond van een positieve PCR-uitslag besluiten aanvullende diagnostiek te verrichten zoals HIV-resistentieonderzoek en aanpassing van de anti-HIV-medicatie.

- Profylaxe voor Pneumocystis carinii hoeft niet gegeven te worden indien met PCR-onderzoek op de leeftijd van minimaal 4 weken HIV-infectie niet is aangetoond.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Utrecht, Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht.

Eijkman-Winkler Laboratorium voor Microbiologie, Infectieziekten en Ontsteking, afd. Virologie: J.M.Orendi (thans: Leids Universitair Medisch Centrum, afd. Medische Microbiologie, Leiden) en dr.C.A.B.Boucher, artsen-microbiologen; dr.A.M.van Loon, viroloog; dr.R.Schuurman, moleculair bioloog.

Universiteitskliniek Wilhelmina Kinderziekenhuis, afd. Algemene Pediatrie, Utrecht.

Dr.S.P.M.Geelen en mw.dr.E.R.de Graeff-Meeder, kinderartsen.

Contact dr.C.A.B.Boucher

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties