Vermijden van langdurig opiaatgebruik na operatie

Opinie
Talitha Vrijmoeth
C. (Kees) Kramers
Albert Dahan
Mark J.W. Koelemay
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2802
Abstract

De sterke toename van het aantal gebruikers van opiaten in ons land is zorgwekkend. Meer dan 500.000 Nederlanders krijgen jaarlijks sterke opiaten voorgeschreven, 200.000 meer dan in 2012. De sterkste groei wordt gezien in het gebruik van oxycodon, waarvan het aantal gebruikers meer dan verdubbelde in de periode 2012-2016 (figuur).1

Figuur
Sterke toename aantal gebruikers van oxycodon
Overzicht van het aantal gebruikers van verschillende opiaten in de periode 2012-2016
Figuur | Sterke toename aantal gebruikers van oxycodon | Overzicht van het aantal gebruikers van verschillende opiaten in de periode 2012-2016
Bron: GIPdatabank, Zorginstituut Nederland.

Niet alleen de pijnstillende eigenschappen van opiaten spelen een belangrijke rol bij de gebruikstoename van deze middelen, ook de toegenomen aandacht voor het behandelen en voorkómen van pijn is een belangrijke factor. Een cultuuromslag in het denken over opiaten, waarbij het gebruik niet meer gelijk staat aan het naderende levenseinde bij oncologische aandoeningen, maakt de toepassing van opiaten steeds ‘normaler’.

Het is echter de vraag of de voordelen van opiaten altijd opwegen tegen de risico’s ervan. Niet alleen de frequent optredende bijwerkingen (onder andere misselijkheid, sufheid, obstipatie en ademhalingsdepressie) zijn een belangrijk aandachtspunt. De ‘opioid epidemic’ in de VS…

Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen. Afd. Interne Geneeskunde, Nijmegen: T. Vrijmoeth, MSc, aios interne geneeskunde. Afd. Farmacologie, Toxicologie en Interne Geneeskunde: prof.dr. C. Kramers, internist-klinisch farmacoloog (tevens: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, afd. Klinische Farmacie, Nijmegen). LUMC, afd. Anesthesiologie, Leiden: prof.dr. A. Dahan, anesthesioloog. Amsterdam UMC, locatie AMC, afd. Chirurgie: dr. M.J.W. Koelemay, vaatchirurg en klinisch epidemioloog.

Contact T. Vrijmoeth (talitha.vrijmoeth@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Talitha Vrijmoeth ICMJE-formulier
C. (Kees) Kramers ICMJE-formulier
Albert Dahan ICMJE-formulier
Mark J.W. Koelemay ICMJE-formulier
Postoperatieve opiaten
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties