Opioïden afbouwen in de eerstelijnszorg

Een klaproos in een grasveld.
Stijn E. Veldman
Laurens C. Vroon
Eward J. Melis
Sandra A.S. van den Heuvel
Arnt F.A. Schellekens
C. (Kees) Kramers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5657
Abstract

Samenvatting

  • Hoewel frequent voorgeschreven bij chronische niet-kankergerelateerde pijn, geven opioïden op de lange termijn nauwelijks tot geen vermindering van de pijnintensiteit en verbetering van het functioneren. Langdurig gebruik van opioïden gaat wel gepaard met bijwerkingen en risico’s.
  • Bij behandeling van pijn met opioïden is het belangrijk om te evalueren of dit nog zinvol is en of afbouwen mogelijk is. Afbouwen van opioïden kan een positief effect hebben op het functioneren.
  • Structurele begeleiding door zorgprofessionals vergroot de kans van slagen van het afbouwtraject. Afbouwen van opioïden kan in veel gevallen in de eerste lijn. Als de behandelaar zich niet bekwaam voelt om het afbouwtraject te begeleiden, kan worden verwezen naar de gespecialiseerde ggz of een pijnspecialist.
  • Wij stellen een afbouwsnelheid tussen de 10-35% van de vorige dosis per week voor in de eerste lijn. Farmacologische en niet-farmacologische interventies kunnen het afbouwen vergemakkelijken.
Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen, afd. Psychiatrie: S.E. Veldman, BSc geneeskunde; prof.dr. A.F.A. Schellekens, psychiater (tevens: Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction en Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior, Nijmegen); afd. Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve geneeskunde: drs. L.C. Vroon en dr. S.A.S. van den Heuvel, anesthesiologen-pijnspecialisten; afd. Interne Geneeskunde: prof.dr. C. Kramers, internist-klinisch farmacoloog (tevens: Interne Geneeskunde, CWZ, Nijmegen). Sint Maartenskliniek, Apotheek, Nijmegen: drs. E.J. Melis, apotheker.

Contact S.E. Veldman (Stijn.Veldman@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Stijn E. Veldman ICMJE-formulier
Laurens C. Vroon ICMJE-formulier
Eward J. Melis ICMJE-formulier
Sandra A.S. van den Heuvel ICMJE-formulier
Arnt F.A. Schellekens ICMJE-formulier
C. (Kees) Kramers ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties