Verloskunde en gynaecologie anno 2000

Perspectief
O.P. Bleker
M.A.H.M. Wiegerinck
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:967-9

Zie ook het artikel op bl. 969.

Het specialisme verloskunde en gynaecologie verandert snel. Deze veranderingen betreffen niet alleen de inhoud van het specialisme, maar ook de uitvoering ervan. Door fusies van maatschappen ontstaan grote specialistische teams. Binnen die teams komt subspecialisatie tot stand. De patiënt wordt na één of meer consulten voor het verdere onderzoek en het behandelingsadvies verwezen naar het meest deskundige maatschapslid in het specifieke subgebied. Subspecialisatie verandert ook de relatie met de eerste lijn (huisarts, verloskundige) en die met de derde lijn (universiteitsklinieken en enkele oncologische centra). Subspecialisatie verandert bovendien de inhoud van de opleiding voor het specialisme en de aard en inhoud van de nascholing.

De regionalisatie in de gezondheidszorg zal gepaard gaan met een intensievere regionale professionele spreiding van bijzondere functies. Dat is bijvoorbeeld voor de verloskunde en voor de gynaecologische oncologie van groot belang.

Verloskunde

De verloskunde zal zich – samen met de…

Auteursinformatie

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, afd. Verloskunde, Gynaecologie en Infertiliteitsbehandeling, Postbus 95.500, 1090 HM Amsterdam.

Sint Joseph Ziekenhuis, afd. Verloskunde en Gynaecologie, Eindhoven.

Dr.M.A.H.M.Wiegerinck, gynaecoloog (tevens: bestuurslid NVOG en lid commissie Kwaliteit NVOG).

Contact Dr.O.P.Bleker, gynaecoloog

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties