Psychiatrische comorbiditeit en complicaties

Vallen van een hoogte

Onderzoek
Emile A. Clous
Kees J. Ponsen
Pieter Boele van Hensbroek
Jan S.K. Luitse
Miranda Olff
J. Carel Goslings
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A7729
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of een psychische stoornis een verhoogd risico geeft op het optreden van een complicatie bij patiënten na een ‘val van hoogte’.

Opzet

Retrospectief beschrijvend onderzoek.

Methode

In de traumaregistratie van het AMC werden de gegevens opgezocht van alle patiënten na een ‘val van hoogte’ in de periode 2004-2012. Deze gegevens werden gecombineerd met die van de Landelijke Heelkundige Complicatie Registratie (LHCR). Statusonderzoek werd verricht om de aanwezigheid van eventuele psychische stoornissen bij deze patiënten vast te stellen. Met behulp van de Mantel-Haenszel-methode werd een gecorrigeerde risicoratio berekend voor het risico op complicaties bij patiënten met een psychische stoornis.

Resultaten

In totaal waren 507 patiënten binnengekomen op de traumakamer van het AMC na een val van een hoogte. Bij 147 patiënten (29%) waren 1 of meer complicaties opgetreden en 131 patiënten (25,8%) vertoonden een psychische stoornis. Het beloop was gecompliceerd bij 60 patiënten met een psychische stoornis (45,8%) en bij 87 patiënten zonder psychische stoornis (23,1%). De gecorrigeerde risicoratio liet zien dat een psychische stoornis een statistisch significante, onafhankelijke voorspeller voor complicaties is (risicoratio: 1,58; 95%-BI: 1,21-2,06).

Conclusie

Patiënten met een psychische stoornis hebben een anderhalf maal hogere kans op complicaties dan patiënten zonder psychische stoornis. Deze psychische belasting is een significante, onafhankelijke voorspeller voor het krijgen van een medische complicatie na een val van een hoogte.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Afd. Chirurgie (Trauma Unit): drs. E.A. Clous, arts-onderzoeker; drs. J.S.K. Luitse en prof.dr. J.C. Goslings, traumachirurgen.

Afd. Psychiatrie (Angststoornissen): prof.dr. M. Olff, psycholoog.

Medisch Centrum Alkmaar, afd. Chirurgie, Alkmaar.

Dr. K.J. Ponsen, traumachirurg.

Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Amsterdam.

Dr. P. Boele van Hensbroek, aios traumachirurgie.

Contact drs. E.A. Clous (e.a.clous@amc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Mariska Klooster (TraumaNet AMC) en Annelies Visser (coördinator complicatieregistratie afd. Chirurgie, AMC) droegen bij aan de dataverzameling uit de trauma- en complicatieregistratie en Lea Dijksman (klinisch epidemioloog) hielp bij de statistische analyses.

Auteur Belangenverstrengeling
Emile A. Clous ICMJE-formulier
Kees J. Ponsen ICMJE-formulier
Pieter Boele van Hensbroek ICMJE-formulier
Jan S.K. Luitse ICMJE-formulier
Miranda Olff ICMJE-formulier
J. Carel Goslings ICMJE-formulier
Meer complicaties na val bij psychiatrische patiënten
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Alweer een artikel waarin de blunder wordt begaan, de suïcide-cijfers te vergelijken met het jaar 2007. Het mag onderhand als algemeen bekend worden verondersteld dat in de twee jaren 2007 en 2008 het aantal suïcides 10% (sic!) lager lag dan gebruikelijk! De reden is nog steeds ONBEKEND. Maar doe niet zo dom om 2007 als vergelijkingsjaar te gebruiken!

Jan van Eijck, Arts Maatscahppij & Gezondheid te Goirle