Uit de Cochrane Library: langere loopafstand door gesuperviseerde looptherapie bij patiënten met claudicatio intermittens

Klinische praktijk
L.M. Kruidenier
B.L.W. Bendermacher
E.M. Willigendael
J.A.W. Teijink
M.H. Prins
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:321-3
Abstract

Inleiding

Claudicatio intermittens, letterlijk vertaald ‘intermitterend hinken’, is een belangrijk symptoom van perifeer arterieel vaatlijden. Typische claudicatio intermittens wordt beschreven als pijn in één of beide kuiten die optreedt tijdens lopen en weer verdwijnt in rust. De prevalentie van de aandoening in de algemene Nederlandse populatie varieert van 1,6 tot 4,5.1-4

Looptherapie is de belangrijkste en effectiefste behandeling voor patiënten met claudicatio intermittens. Momenteel wordt looptherapie meestal eenmaal mondeling geadviseerd door de huisarts; soms krijgt de patiënt ook een brochure mee. Het looptherapieadvies wordt door bijna de helft van de patiënten niet opgevolgd. De belangrijkste reden die hiervoor gegeven wordt, is een gebrek aan supervisie. Er wordt dan ook gesuggereerd dat gesuperviseerde looptherapieprogramma’s effectiever zouden zijn dan niet-gesuperviseerde looptraining.

De hier besproken systematische review, die in 2006 is gepubliceerd door onze onderzoeksgroep,5 heeft als doelstelling om op grond van gerandomiseerde studies een uitspraak mogelijk te maken over de…

Auteursinformatie

Atrium Medisch Centrum, afd. Heelkunde, Postbus 4446, 6401 CX Heerlen.

Mw.L.M.Kruidenier, arts-onderzoeker; mw.dr.B.L.W.Bendermacher, arts in opleiding tot chirurg; mw.dr.E.M.Willigendael, arts-onderzoeker (tevens: arts in opleiding tot chirurg, Maaslandziekenhuis, Sittard); hr.dr.J.A.W.Teijink, vaatchirurg.

Universiteit Maastricht, afd. Epidemiologie, Maastricht.

Hr.prof.dr.M.H.Prins, klinisch epidemioloog.

Contact hr.dr.J.A.W.Teijink (j.teijink@atriummc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties