Twee nieuwe schilderijen voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

J.H.M. Lockefeer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:2751-2
Download PDF

artikel

De Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft het redactiebureau van het Tijdschrift verrijkt met twee schilderijen. Het eerste is het portret van de scheidende voorzitter van de hoofdredactie, prof.dr. A.J.Dunning, dat in de galerij met portretten van oud-hoofdredacteuren te zien zal zijn (figuur 1). Het tweede, dat een ‘grote zaalvisite’ voorstelt (figuur 2), zal te bewonderen zijn in de vergaderzaal waar ook het schilderij hangt met de titel Optocht der hoogleraren bij het 300-jarig bestaan van de Universiteit (van Amsterdam), geschilderd in 1932 door Martin Monnickendam.1 Beide nieuwe kunstwerken zijn van de hand van de 71-jarige Amsterdamse schilder Hans Bayens.

Bayens begon in 1946 op 22-jarige leeftijd zijn opleiding in het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar hij les kreeg van onder anderen de schilder Opsomer en de beeldhouwer Puvrez. Vier jaar later verwierf hij een beurs om zich verder in Frankrijk te gaan bekwamen, onder meer onder leiding van Jean Lurçat.2

Inmiddels heeft hij grote bekendheid gekregen, niet alleen vanwege zijn vele olieverven, pastellen, tekeningen en aquarellen, maar ook vanwege zijn beelden en bronsplastieken: om er enkele te noemen, die van de Titaantjes van Nescio in het Oosterpark, van Multatuli op de Torensluis, beide in Amsterdam, en van Betje Wolff en Aagje Deken in Nes aan de Amstel; verder beelden van Thorbecke in Oldenzaal en Zwolle, van begijnen in het Begijnhof in Breda en een beeld van een fietser met kind in Eindhoven.

Als thema's voor zijn schilderijen neemt hij vaak onderwerpen als ‘het theater’, ‘het circus’, ‘het orkest’, en daar hoort sinds de laatste opdracht zeker ook ‘het ziekenhuis’ bij. Heel wat impressies deed Bayens op tijdens zijn ‘ziekenhuisstage’ in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, een stage die hem tot veel schetsen en voorstudies inspireerde en hem er uiteindelijk toe bracht het grote doek voor het Tijdschrift te schilderen. Veel van zijn werken, ook de ziekenhuisimpressies, zullen van 28 januari tot en met 17 maart 1996 te zien zijn in de Tuinzalen van het Singer-museum in Laren.

Literatuur
  1. Baljet B. Het schilderij ‘De anatomische les vanprofessor Louis Bolk’ door Martin Monnickendam.Ned Tijdschr Geneeskd 1993;137:2638-44.

  2. Goedings T, Erftemeijer A. Catalogus van werken vanH.Bayens. Wijk en Aalburg: Pictures Publishers Art Books terperse.

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Postbus 75971, 1070 AZ Amsterdam.

Dr.J.H.M.Lockefeer, uitvoerend hoofdredacteur.

Ook interessant

Reacties