Tussen moedeloosheid en bewondering
Open

Redactioneel
23-01-2020
Pieter van Eijsden

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Martijn Katan
27-01-2020 13:25

Bij wie werken PCSK9 remmers?

De openhartige 'Redactioneels' zijn voor mij een van de waardevolste rubrieken in dit waardevolle tijdschrift. Zo ook de ontboezeming over moedeloosheid. Ik ben het er echter niet mee eens dat PCSK9 remmers het LDL en de sterfte alleen verminderen in een sterk geselecteerde groep. Het artikel waar naar verwezen wordt (D4262) zegt dat ook niet. Iedereen heeft PCSK9, en als dat geremd wordt gaat LDL omlaag. Verder is het effect van LDL-verlaging op hart- en vaatziekten een van de best bewezen effecten in de geneeskunde.

De reden om PCSK9 remmers aan een sterk geselecteerde groep te geven is de absurd hoge prijs. Die gaat zakken als over 8 jaar de eerste patenten verlopen. Verder komen er ongetwijfeld nog bijwerkingen boven water die moeten worden afgewogen tegen de daling van het cardiovasculaire risico. Ook is het niet gezond om LDL te ver te verlagen. Schwartz et al [1] gingen tot 0.4 mmol/L en dat lijkt mij te laag. Volgens Brown en Goldstein [2] is de ideale LDL waarde 0.6, en zij kunnen het weten. Maar de werkzaamheid van PCSK9 remmers is niet 'in the eye of the beholder'.

1. Schwartz, G.G. et al. (2018). Alirocumab and Cardiovascular Outcomes after Acute Coronary Syndrome. N. Engl. J. Med. 379, 2097–2107.

2. Brown, M.S., and Goldstein, J.L. (1986). A receptor-mediated pathway for cholesterol homeostasis (Nobel Lecture). Science 232, 34–47.

Martijn Katan, em. hoogleraar Voedingsleer, VU, afdeling Gezondheidswetenschappen