Transfusie van vers bevroren plasma en andere plasmapreparaten

Klinische praktijk
J.T.A. Knape
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:1112-5

Zie ook de artikelen op bl. 1108, 1116 en 1135.

Uit onderzoek uit 1990 van de jaarverslagen van Nederlandse bloedbanken blijkt dat het gebruik van vers bevroren plasma (‘fresh frozen plasma’; FFP) per ziekenhuis sterk wisselt. Dergelijke bevindingen zijn ook in de USA gedaan. In Amerikaanse chirurgische centra wordt bij meer dan de helft van de patiënten (profylactisch) FFP getransfundeerd, vaak in een zodanige dosering (1-2 eenheden) dat nauwelijks enig positief effect mag worden verwacht. In een aantal andere instituten krijgt minder dan 20 van de patiënten FFP zonder dat het bloedverlies bij hen groter is dan in ziekenhuizen waar het merendeel van de patiënten FFP krijgt. Op een Amerikaanse consensusbijeenkomst is geconcludeerd dat voor 90 van alle transfusies van plasma onvoldoende reden bestond.1

Er is geen aanleiding om te veronderstellen dat de situatie in Nederland wezenlijk anders is. Bovendien wordt FFP gebruikt als uitgangsmateriaal voor de bereiding…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Anesthesiologie, Utrecht.

Prof.dr.J.T.A.Knape, anesthesioloog, voorzitter van de commissie.

Contact dr.J.J.E.van Everdingen, stafmedewerker, CBO, Postbus 20.064, 3502 LB Utrecht

Verantwoording

Mede namens de Commissie Fresh Frozen Plasma van de Medisch Wetenschappelijke Raad van het Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing (CBO).

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties