Terugbetaalregeling voor geneesmiddelen

Een cadeautje van de farmaceut?
Analyse
26-10-2020
Lara Harmans

Soms moeten patiënten bijbetalen voor een geneesmiddel, maar kunnen ze dat geld terugkrijgen van de fabrikant. Waarom bestaan deze regelingen, hoe werken ze en vooral: welk belang hebben farmaceuten erbij?

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Frenk Wagenvoort
20-12-2020 19:38

Licht op schaduwzijde terugbetaalregelingen

Ik ben blij om te lezen dat door anderen ook kritisch wordt gekeken naar terugbetaalregelingen. 
In het kader worden in mijn ogen twee geneesmiddelen belicht waarbij het kwaadaardige karakter van dergelijke terubetaalregelingen goed naar voren komt. Naast dat farmaceuten door slimme bureaucratische trucjes de patiënten zo min mogelijk proberen terug te betalen en trachten de wet te kunnen breken met terugbetaalregelingen, voeren ze ermee een prijsoorlog tegen het Nederlandse vergoedingsstelsel over de ruggen van patiënten.  Ik begrijp heel goed dat farmaceuten winst moeten maken om innovatie te kunnen blijven leveren, maar het opstuwen van winst/omzet moet ook een keer eindig zijn. In het artikel wordt door een farmaceut ook bekrachtigd dat deze regelingen enkel voortkomen uit het maximaliseren van geneesmiddelprijzen. Want ze zouden in andere landen toch maar eens minder gaan betalen voor hun geneesmiddelen, dat kan echt niet.......
Als apotheker voelt het soms als plicht om de handelswijze van de farmaceutische industrie te verantwoorden. Op sommige vlakken doe ik dat graag. Maar voor zaken als terugbetaalregelingen ga ik dat niet doen. Ik vind ze eerlijk gezegd afschuwelijk, ook op de wijze waarop ze worden gepresenteerd (als cadeautje??? Waarom verlaag je de prijs niet, dat zou pas een cadeau zijn. Niet alleen voor de patiënt, maar voor de hele samenleving en als je die lijn doortrekt ook voor de hele wereldbevolking). Evenals andere praktijken waarbij farmaceuten een oneerlijk monopolie binnen de markt verwerven; 'evergreening' van patenten of registratie van oude geneesmiddelen in een nieuw jasje (bijv amfexa, skilarence of namuscula). Ik vind de innovatie die de farmaceutische industrie kan leveren magisch op zijn tijd, maar de schaduwzijden van de magie mogen in mijn ogen geen zege vieren. 

Frenk Wagenvoort, apotheker