Te veel World of Warcraft

Marcel Olde Rikkert
Marcel Olde Rikkert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:B2093

artikel

Kreeg u in uw jeugd net als ik ingepeperd op te letten voor te mager, te dik, te vet en te veel? Alleen in tevreden was ‘te’ oké. In die tijd waren ‘te goed’ en ‘te gek’ nog niet gangbaar en mijn ouders wezen ‘terecht’, ‘tezamen’ en ‘welterusten’ van de hand wanneer ik probeerde ze te slim af te zijn. Maar wat te doen als je eigenlijk de norm niet kent van wat goed is en wat te veel?

Nu ik dit schrijf (11.11 uur) heb ik er al ruim 3 uur schermtijd op zitten, en nog een aantal uren polikliniek met behulp van elektronisch dossier en avondlijk mails beantwoorden te gaan. Hoeveel schermtijd is goed voor een mens en wat is te veel? En hoe zit dat met onze kinderen? Ik herinner me intensieve discussies met de mijne tijdens het avondeten, en hoe één daarna toch deelnam aan een nieuw artillerieoffensief in de World of Warcraft...

Daarom ben ik blij met het nader onderzoek van Simone de Poot et al. naar het digitale-mediagebruik onder 15-jarigen. In een dwarsdoorsnede-onderzoek onder 1369 jongeren vonden ze gemiddeld 5 uur en 45 minuten buitenschools schermgebruik per dag (D6618). Is dat veel? Te veel? Een belangrijke uitkomst in dit verband is dat jongeren meer en beter sliepen wanneer hun ouders spelregels hanteerden voor het digitale-mediagebruik en dat die jongeren minder schermtijd hadden. Daarmee lijkt die bijna zes uur dus te veel, hoewel de studie nog geen direct oorzakelijk verband tussen minder gamen en beter slapen levert.

‘Normen vaststellen blijft lastig’

Nog lastiger is het om normen vast te stellen bij vluchtelingen die net ontsnapt zijn uit hun eigen World of Warcraft, Oekraïne of Syrië. Hoeveel stress is passend na deze Alcatraz-ontsnapping, en wanneer is het te veel? Wie heeft voldoende veerkracht om te herstellen van een waanzinnig stressvolle omgeving en wie behoort tot de 30% die een posttraumatische stressstoornis gaat ontwikkelen? Maria van den Muijsenbergh geeft praktische handreikingen voor een goede beoordeling (D6990).

In beide gevallen spelen vertrouwen krijgen in elkaar en voldoende kijk- en luistertijd de hoofdrol. Het begint met belangstelling voor hun botsing met de wereld van het kwaad. Daarna vallen misschien schermgebruik- en PTSS-diagnoseregels op hun plaats. Maar ook die kennen hun te veel en te vaak.

Auteursinformatie

Contact Marcel Olde Rikkert (m.olderikkert@ntvg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties