Syndroom van Sweet bij onderliggende maligniteit

Klinische praktijk
Pauline V. van Hirtum
Mandy Prins
Jaap ten Oever
Marten R. Nijziel
Gerard Vreugdenhil
M. Wouter Dercksen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2112
Abstract

Samenvatting

Bij 2 patiënten werd het syndroom van Sweet gediagnosticeerd, ook wel genoemd acute febriele neutrofiele dermatose. Patiënt A was een 68-jaar oude man, die sinds 4 jaar bekend was wegens chronische lymfatische leukemie en die recent een heropleving doormaakte. Patiënt B was een 58-jarige man, die sinds 4 jaar een heldercellig niercarcinoom had. Beide patiënten presenteerden zich met algehele malaise, hoge koorts, neutrofiele leukocytose en een diffuus verspreid niet-pijnlijk, deels wegdrukbaar maculopapulair exantheem met vesikels. Patiënt A had tevens klinische kenmerken van een septische shock. Bij beide patiënten bevestigde histologisch onderzoek de klinische verdenking op het syndroom van Sweet en was er een goede reactie op prednison. Bij patiënt B werd ruim een half jaar later progressie van zijn niercelcarcinoom gevonden. Het is van belang het gevarieerde klinisch beeld van het zeldzame syndroom van Sweet te herkennen, want met name patiënten met een onderliggende maligniteit kunnen klinisch ernstig ziek zijn.

Auteursinformatie

Universiteit Maastricht, faculteit Health, Medicine and Life Sciences: drs. P.V. van Hirtum, semi-arts.

Máxima Medisch Centrum, Veldhoven.

Afd. Dermatologie: dr. Mandy Prins, dermatoloog.

Afd. Interne Geneeskunde: drs. J. ten Oever, arts in opleiding tot internist; dr. M.R. Nijziel, internist-haematoloog; dr. G. Vreugdenhil en dr. M.W. Dercksen, internisten-oncologen.

Contact drs. P.V. van Hirtum (paulinevanhirtum@hotmail.com)

Verantwoording

Drs. Paul J.J.M. Klinkhamer, patholoog. Stichting PAMM, Laboratoria voor pathologie en medische microbiologie, Eindhoven, beoordeelde het histopathologisch preparaat.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 8 juli 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties