Wat maakt dat vrouwen hun bevalling als traumatisch ervaren?

Slecht bevallen

Een huilende vrouw in bed
Erna van Balen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5434

Een aanzienlijk aantal vrouwen ervaart hun bevalling als traumatisch. Komt dat door te hoog gespannen verwachtingen? Of moeten zorgverleners ook de hand in eigen boezem steken?

Ruim 36% van de bevallende vrouwen maakte een nare situatie mee tijdens de bevalling. Dat bleek afgelopen zomer uit Nederlands onderzoek onder 12.239 vrouwen. 9% van de deelnemende vrouwen noemde haar bevallingservaring zelfs ‘traumatisch’. In 2007 bleek al uit onderzoek dat 1,2% van de vrouwen een posttraumatische stressstoornis (PTSS) overhoudt aan een bevalling.

Reden voor de Geboortebeweging, een stichting die zich inzet voor de rechten van vrouwen tijdens hun zwangerschap en bevalling, om regelmatig actie te voeren onder de noemer Genoeg Gezwegen. Zo zorgde de beweging er in december 2020 en december 2021 voor dat tientallen verloskundigen en gynaecologen een kaartje ontvingen waarop een vrouw, vaak anoniem, haar negatieve ervaring deelde over haar bevalling. Hun boodschappen waren niet mals. Zo meldden de vrouwen dat ze waren afgesnauwd, dat ze het gevoel hadden gehad niet serieus genomen te worden en niet bij besluitvorming betrokken te zijn, of dat ze zich verkracht…

Auteursinformatie

Dr. E.C. van Balen, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact E. van Balen (e.vanbalen@ntvg.nl)

Verantwoording

Behalve met degenen die in het artikel aan het woord komen, werd ook gesproken met Mariëlle van Pampus (gynaecoloog, OLVG)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek

Ook interessant

Reacties