Profylactische chirurgie bij BRCA-draagsters voorkomt sterfte

Profylactische chirurgie bij BRCA-draagsters voorkomt sterfte
Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C679

artikel

Vrouwen die draagster zijn van BRCA1- of BRCA2-mutaties en die hun borsten of eileiders en eierstokken preventief laten verwijderen, hebben een sterk verminderd risico op borst- of eierstokkanker en een verminderde kankergerelateerde sterfte. Dat blijkt uit een studie onder leiding van Susan Domchek (universiteit van Pennsylvania) et al. in JAMA (2010;304:967-75).

Vrouwen met BRCA1/BRCA2-mutaties lopen een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker. Preventieve verwijdering van borsten (mastectomie), eileiders en eierstokken (salpingo-oöforectomie) verlaagt het risico op deze ziekten. De effecten van salpingo-oöforectomie verschillen mogelijk tussen vrouwen met en zonder borstkanker in de voorgeschiedenis en tussen BRCA1- en BRCA2-draagsters.

Domchek en collega’s bestudeerden een cohort van 2482 vrouwen uit Europa en Noord-Amerika met BRCA1/BRCA2-mutaties, vastgesteld tussen 1974 en 2008. De onderzoekers volgden de vrouwen tot eind 2009.

Geen van de 247 vrouwen die hun borsten preventief lieten verwijderen, ontwikkelden borstkanker, versus 98 van de 1372 vrouwen (7%) die niet voor profylactische mastectomie kozen. In vergelijking met vrouwen die geen salpingo-oöforectomie ondergingen, hadden vrouwen die hun eileiders en eierstokken wel preventief lieten verwijderen een lager risico op ovariumkanker, inclusief vrouwen met eerdere borstkanker (1% versus 6%) en vrouwen zonder eerdere borstkanker (2% versus 6%). BRCA1- en BRCA2-draagsters die salpingo-oöforectomie verkozen hadden ook een lager risico op borstkanker. Geen van de BRCA2-draagsters (met of zonder eerdere borstkanker) ontwikkelde eierstokkanker na preventieve verwijdering van de ovaria, tegenover 3% van de vrouwen die hun ovaria behielden. Vrouwen die hun ovaria profylactisch lieten verwijderen, hadden een lagere totale mortaliteit (3% versus 10%), borstkankerspecifieke sterfte (2% versus 6%) en ovariumkankerspecifieke sterfte (0,4% versus 3%) dan vrouwen die niet voor salpingo-oöforectomie kozen.

In een begeleidend redactioneel schrijven Laura Fisherman (University of California) en Virginia Kaklamani (Northwestern University, Chicago) dat de studie van Domchek et al. aantoont dat preventieve mastectomieën en salpingo-oöforectomieën bij draagsters van BRCA1/BRCA2-mutaties voordelen biedt: profylactische chirurgie verkleint niet alleen het risico op kanker, maar verlaagt ook de mortaliteit (JAMA. 2010;304:1011-2). Voorwaarde voor deze risicoreductie is wel dat hoogrisicovrouwen tijdig geïdentificeerd worden.

Ook interessant

Reacties