Van vermijding naar vroegintroductie van hoogallergene voeding

Preventie van voedselallergie

Baby die gevoerd wordt
Berber J. Vlieg-Boerstra
Eva C. Koffeman
Dirk H.J. Verhoeven
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7182
Abstract

De inzichten met betrekking tot preventie van voedselallergie zijn de afgelopen jaren 180 graden gedraaid. Waar ouders twintig jaar geleden nog het advies kregen hun baby geen potentiële allergenen te geven, is vroegintroductie nu het devies. Een overzicht van de huidige aanbevelingen.

Samenvatting

Sinds 2015 is het inzicht ontstaan dat mijden van grote allergenen uit het dieet het risico op het ontstaan van voedselallergie vergroot, vooral bij zuigelingen met eczeem. Sensibilisatie en allergie ontstaat door cutane sensibilisatie. Tolerantie daarentegen wordt geïnduceerd door consumptie van allergenen op jonge leeftijd. Eczeem dient niet met een eliminatiedieet, maar met topicale corticosteroïden en emolliens behandeld te worden. Tegenwoordig is het advies om pinda en kippenei bij alle kinderen voor de leeftijd van 8 maanden te introduceren en bij kinderen met eczeem tussen 4 en 6 maanden, na begin van bijvoeding met groente en fruit. Hiervoor zijn introductieschema’s beschikbaar, die inzetbaar zijn in de eerste en tweede lijn. Bovendien lijkt tijdige introductie van een diverse en gezonde bijvoeding gedurende het eerste levensjaar ook preventief te werken. De gegevens over het preventieve effect van borstvoeding op allergieontwikkeling zijn tegenstrijdig. Borstvoeding blijft het advies vanwege de vele andere (gezondheids)voordelen.

Auteursinformatie

OLVG, afd. Kindergeneeskunde, Amsterdam: dr. B.J. Vlieg-Boerstra, diëtist-onderzoeker (tevens: Rijnstate, afd. Kindergeneeskunde, Arnhem en Vlieg Diëtisten). Rijnstate, afd. Kindergeneeskunde, Arnhem: dr. E.C. Koffeman, kinderarts-allergoloog. Reinier de Graaf ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Delft: drs. D.H.J. Verhoeven, kinderarts-allergoloog.

Contact B.J. Vlieg-Boerstra (bboerstra@rijnstate.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Berber J. Vlieg-Boerstra ICMJE-formulier
Eva C. Koffeman ICMJE-formulier
Dirk H.J. Verhoeven ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties