De inzichten met betrekking tot preventie van voedselallergie zijn de afgelopen jaren 180 graden gedraaid. Waar ouders twintig jaar geleden nog het advies kregen hun baby geen potentiële allergenen te geven, is vroegintroductie nu het devies. Een overzicht van de huidige aanbevelingen.
Samenvatting
Sinds 2015 is het inzicht ontstaan dat mijden van grote allergenen uit het dieet het risico op het ontstaan van voedselallergie vergroot, vooral bij zuigelingen met eczeem. Sensibilisatie en allergie ontstaat door cutane sensibilisatie. Tolerantie daarentegen wordt geïnduceerd door consumptie van allergenen op jonge leeftijd. Eczeem dient niet met een eliminatiedieet, maar met topicale corticosteroïden en emolliens behandeld te worden. Tegenwoordig is het advies om pinda en kippenei bij alle kinderen voor de leeftijd van 8 maanden te introduceren en bij kinderen met eczeem tussen 4 en 6 maanden, na begin van bijvoeding met groente en fruit. Hiervoor zijn introductieschema’s beschikbaar, die inzetbaar zijn in de eerste en tweede lijn. Bovendien lijkt tijdige introductie van een diverse en gezonde bijvoeding gedurende het eerste levensjaar ook preventief te werken. De gegevens over het preventieve effect van borstvoeding op allergieontwikkeling zijn tegenstrijdig. Borstvoeding blijft het advies vanwege de vele andere (gezondheids)voordelen.
Reacties